Inainte de a alege un fond de ten, trebuie sa stii ce fel de tip de ten ai.
Fondul de ten compact este un produs cu o mare putere de acoperire si este recomandat tipului de ten gras sau mixt.
Fondul de ten fluid sau crema este indicat pentru cele care au un ten normal sau uscat. Pentru un ten deshidratat se recomanda un fond de ten fluid.
Fondul de ten transparent este indicat tenului ridat, avand rolul de a estompa imperfectiunile si ridurile.
Cum aleg fondul de ten potrivit tenului meu?
Se alege o nuanta cat mai apropiata de nuanta tenului. Inainte de cumparare, pentru a nu avea surprize, fondul de ten se testeaza la baza gatului, de-a lungul liniei inferioare a maxilarului.
Vara se recomanda un fond de ten intr-o nuanta mai inchisa si o textura mai fluida. Iarna, tenul este mai deschis, motiv pentru care este indicat un fond de ten cu un ton mai deschis si o textura mai complexa.
Pentru a preveni imbatranirea prematura a pielii cauzata de razele soarelui, este indicat un fond de ten cu factor de protectie solara.
Un fond de ten potrivit iti va proteja tenul de factorii nocivi din atmosfera.
Fondul de ten sau crema colorata intra in grupa fardurilor destinate a acoperi cu un strat colorat, perfect uniform, obrazul, gatul si adesea si decolteul.
Este indicat mai ales persoanelor care sufera de cuperoza, pastreaza urme ale cosurilor sau prezinta alte imperfectiuni. Aceste preparate pot fi:
a) creme grase, colorate, emulsii de apa in ulei;
b) creme semiuscate, emulsii de ulei in apa;
c) creme fluide, care sunt de asemenea emulsii de ulei in apa.
Alegerea fondului de ten este o chestiune de gust personal, de stil, de machiaj, de varsta.
Fondul de ten se aplica pe o piele curata, demachiata perfect.
Un ten normal suporta perfect un fond de ten in culoarea pielii.
Un ten uscat necesita un fond de ten cremos. La o piele sensibila in coloranti se va prefera o crema transparenta.
Daca fondul de ten se aplica intr-un strat prea gros sau inegal repartizat, va fi un esec. Fondul de ten trebuie folosit in cantitate foarte mica si aplicat cu varful degetelor pe obraz, frunte, nas, barbie, gat, apoi intins perfect (totdeauna in sus).
Se asteapta cateva minute, apoi se preseaza pe obraz o hartie de demachiat, pentru a indeparta excesul de a obtine un efect uniform.
In cazul unui obraz triunghiular, pe barbie se va aplica un fond de ten mai deschis.
Barbia dubla va fi retusata prin aplicarea unui fond de ten mai inchis.
Micsorarea nasului se poate obtine trecand pe aripi o nuanta mai inchisa.
Ridicarea barbiei o putem realiza aplicand in mijlocul ei o nuanta mai deschisa, iar de jur imprejur una mai inchisa.
Daca fata este prea lata, partile laterale vor fi fardate cu o nuanta mai inchisa.
Ingustarea fruntii se poate realiza printr-un fond de ten deschis in mijloc si mai inchis in partile laterale.
La obraz prelung se va masca barbia prin aplicarea unui fond de ten mai inchis.
Fondul de ten imbatraneste?
Exista un mit conform caruia semnele batranetii se fac simtite pe fata mai devreme la persoanele care folosesc in mod frecvent fondul de ten.
Este fals! Fondul de ten nu imbatraneste!
Ridurile apar mai devreme doar in cazul in care femeile care utilizeaza zilnic fondul de ten nu isi aplica si o crema hidratanta inainte. Cel mai important este ca fondul de ten sa fie de calitate. Calitatea fondului de ten este data in primul rand, de puterea sa de acoperire. Cu cat reuseste sa mascheze mai bine imperfectiunile tenului, cu atat are un succes mai mare. Acest fond de ten nu va imbatrani tenul!
In al doilea rand, un fond de ten bun trebuie sa lase totusi pielea sa respire.
Daca una dintre aceste doua proprietati nu este satisfacuta, apar problemele si indirect, apare si posibilitatea ca fondul de ten sa imbatraneasca tenul.
Avantajele fondului de ten
Fondul de ten asigura o buna protectie impotriva variatiilor de temperatura, venind in ajutorul persoanelor cu rozacee, cu vinisoare pe fata, cu obrajii vesnic rosii. Se creaza astfel o bariera intre fata si mediul exterior, care ajuta ca aceste afectiuni ale pielii sa nu progreseze.
De asemenea, fondul de ten previne iarna deshidratarea cutanata. Pe de alta parte, persoanele care folosesc fondul de ten isi formeaza reflexul de a-si curata tenul seara, un obicei foarte sanatos.
Modul de intrebuintare al fondurilor de ten
Fondurile de ten se reprezinta sub trei forme: fond de ten fluid, fond de ten crema si fond de ten compact.
Fondul de ten crema se aplica pe pielea fetei perfect demachiata, evitand aplicarea unui strat prea gros sau inegal repartizat pe fata. Se foloseste o cantitate mica aplicata cu varful degetelor pe obraji, pe frunte, pe nas, pe buza superioara, pe barbie, pe gat si intinsa in mod perfect, intotdeauna in directia in sus, fara a se freca pentru a nu irita pielea gingasa a fetei. Cand este corect aplicat fondul de ten trebuie sa fie ca o ” a doua piele”, cat mai invizibil si cat mai natural. Dupa cateva minute se aplica si se preseaza pe obraz un servetel de hartie pentru a indeparta eventualul exces de fond de ten si pentru a obtine un aspect uniform.
Modul de intrebuintare al fondurilor de ten
Fondul de ten sub forma compacta va fi ales de o nuanta ceva mai inchisa decat aceea a pielii. Este indicata aplicarea in prealabil al unui strat subtire de crema puternic hidratanta care ajuta la fixarea fondului de ten compact. Dupa absorbtia completa a cremei se aplica fardul de obraz; urmeaza apoi aplicarea fondului de ten compact. Se foloseste in acest scop un burete mic, fin, umezit cu apa; daca cantitatea de apa nu este suficienta, adica buretele este prea gros; in caz contrar, cand buretele este prea mult imbibat cu apa, stratul de fond de ten aplicat va fi prea diluat si nu va avea capacitatea necesara de acoperire.
Cu buretele umezit deci in mod corespunzator (ceea ce se realizeaza dupa oarecare experienta) se freaca usor suprafata fondului de ten compact, prin 4 – 5 miscari circulare, spre a putea incorpora in el o cantitate suficienta de fond de ten si se aplica apoi pe fata repartizand in mod uniform pe fata, pe gat, pe decolteu. Se estompeaza apoi, cu buretele stors, eventualele suprapuneri de straturi pana cand se obtine o uniformizare completa a fondului de ten.
Fondul de ten fluid se aplica cu varful degetelor in mai multe puncte de pe fata, apoi se repartizeaza uniform pe fata, pe gat, pe decolteu.
La aplicarea fondului de ten in machiajul corector se vor respecta anumite reguli sau artificii privind corectarea unor aspecte ale tefeti sau mascarea anumitor imperfectiuni ale ei.
Cum se aplica fondul de ten?
1. Pregatiti tenului (demachiere, tonifiere, hidratare).
2. Aplicati doua puncte de fond de ten pe frunte, unul pe aripile nasului, doua pe barbie, si trei puncte pe gat.
3. Pentru intindere, folositi degetele, sau un buretel special din latex, care trebuie spalat dupa fiecare folosire.
4. Incepeti din centrul fetei si mergeti spre exterior, frunte si pometi.
Miscarile de aplicare a fondului de ten trebuie sa se faca prin tamponare.
5. Culorile mai inchise estompeaza, micsoreaza si contureaza fata. Culorile mai deschise se adreseaza in primul rand zonelor pe care vreti sa le iluminati (sub varful nasului, sub buza inferioara si pe partea centrala a barbiei).
6. Pentru a evita un aspect incarcat, aplicati un singur strat de fond de ten, iar in jurul ochilor aplicati anticearcanul.
7. Pe zonele in care fondul de ten nu s-a uniformizat corect, aplicati fond de ten diluat cu putina crema.
8. Pentru o mai buna fixare a fondului de ten, pulverizati cativa stropi de apa minerala, sau apa termala.
Dezavantajele fondului de ten
Fondurile de ten de calitate indoielnica ne pot produce neplaceri pur si simplu prin “sufocarea pielii”. Glandele sebacee si glandele sudoripare de pe fata nu mai reusesc sa respire, iar atunci porii se infunda si se intampla o reactie comedogena, adica apar mai multe comedoane (puncte negre) sau elemente de milium (puctele albe, de grasime).
Inainte de aplicarea fondului de ten este obligatoriu sa folositi o crema hidratanta. Incaz contrar, fondul de ten poate intra in stratul cornos al pielii, lucru care creste riscul de a astupa porii.
Un alt dezavantaj al fondului de ten apare in cazul in care ramane timp indelungat pe fata, pentru ca fondul de ten poate sa produca iritatii. In aceasta situatie, tenul se inroseste, pentru ca stratul lipidic protector nu este suficient.
Un dezavantaj mare al fondului de ten apare vara, atunci cand fata transpira. La temperaturi ridicate, la suprafata pielii se va crea un amestec de pudra cu pigmenti din fondul de ten, cu propriul sebum si propria transpiratie. In acest caz va aparea cu siguranta o reactie alergica, manifestata printr-o senzatie de mancarime.
Acum stii cu sa alegi fondul de ten potrivit pentru tine?