Cofeina se găsește într-o gamă larga de plante, inclusiv boabe de cafea, frunze de ceai și păstăi de cacao. Se consumă în întreaga lume în cafea, ceai și ciocolată. Aproximativ 75% dintre oamenii din Romania consumă cofeină în fiecare zi.
În timp ce cofeina este sigură pentru majoritatea oamenilor, unii oameni au intoleranță sau alergie la cofeină. Acest articol explorează simptomele de alergie la cofeină, ce o cauzează și cum poate fi tratată.
Cofeina și efectele acesteia
Consumul de cafea și alte băuturi cu cofeină este o normă culturală în Romania și în multe alte țări.
Cofeina este un stimulent natural care afectează creierul și sistemul nervos central, făcând oamenii să se simtă mai atenți. Mulți beau cafea în timpul zilei de lucru, deoarece ei cred că ii face mai productivi.
Majoritatea oamenilor pot bea în siguranță până la 400 miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a aproximativ patru cești. Cu toate acestea, unii oameni sunt sensibili la cofeina și experimenteaza următoarele atunci când o consumă:
- bataie rapida de inima
- anxietate
- agitatie
- dureri de cap
- probleme cu somnul
- stomac deranjat
Persoanele care suferă de aceste simptome pot avea o intoleranță alimentară non-alergică la cofeină. Intoleranța este diferită de a avea o alergie la cofeină. Alergiile cu cofeină sunt rare, iar simptomele unei alergii la cofeină sunt mai grave decât cele de intoleranță.
Simptomele alergiei la cofeină
Simptomele unei alergii la cofeina includ:
- urticarie, o erupție cutanată provocată de mâncărimi, care conține multe umflături roșii
- umflarea buzelor și a limbii
- mâncărimea gurii, buzelor și limbii
Dacă o persoană are o alergie la cofeină, aceste simptome pot apărea în decurs de o oră de la consumarea cofeinei. Unii oameni pot prezenta o reacție alergică severă ca răspuns la cofeina, numită șoc anafilactic, așa cum raportează acest studiu din 2015. Este important de reținut că acest lucru este foarte rar.
Simptomele unui șoc anafilactic pot include:
- inflamație facială severă, incluzând ochii, buzele, fața și limba
- probleme de respirație din cauza umflarii feței
- probleme de vorbit
- respirație șuierătoare
- tușit
- greață, dureri abdominale sau vărsături
- bataie rapida de inima
- ameţeală
Cauzele alergiei și intoleranței la cofeină
Cofeina afectează diferite persoane în moduri diferite. Efectele pe care cofeina le are asupra corpului unei persoane care este alergică la ea nu sunt aceleași ca și pentru cineva care are intoleranță la cofeină.
Atunci când o persoană consumă cofeina, aceasta este absorbită în sângele lor din intestin. Apoi poate afecta funcționarea diferitelor organe.
În creier, cofeina blochează efectele mesagerilor chimici care fac în mod normal o persoană somnoroasa. De asemenea, poate crește nivelul de adrenalină din sânge, ceea ce face ca creierul și corpul să fie mai atenți.
Pentru persoanele care au o intoleranță non-alergică la cofeină, graba adrenalinei din cofeină poate provoca simptome.
În schimb, o persoană cu o alergie la cofeină are simptome care sunt cauzate de o reacție alergică.
Care sunt cauzele simptomelor unei reacții alergice la cofeină?
Corpul unei persoane alergice la cofeină tratează acest lucru ca și cum ar fi un invadator. Când consumă cofeina, corpul lor produce un anticorp numit imunoglobina E.
Anticorpul îi cere celulelor să elibereze histamină, pentru a încerca să elimine moleculele pe care le-a greșit ca fiind dăunătoare. Aceste molecule sunt numite alergeni. Acest lucru are ca rezultat inflamarea, care poate duce la urticarie, mâncărime și umflături.
De ce are loc o reacție alergică la cofeină?
După cum sugerează un studiu din 2014, răspunsul diferit al oamenilor la cofeină este considerat a fi legat de genetică. Cu toate acestea, exact ceea ce face ca unele organisme ale oamenilor să trateze cofeina ca alergen nu este pe deplin înțeleasă.
Un studiu a sugerat că ar putea fi praful care vine de la boabele înainte de a fi prăjite, care acționează ca un alergen. Un studiu suplimentar în 2017 a sugerat că un tip de mucegai pe boabele de cafea poate fi cauza alergiilor.
Diagnosticarea alergiei la cofeină
Ca și în cazul altor alergii, un medic poate efectua un test de piele pentru a diagnostica o alergie la cofeină. Medicul va pune o cantitate mică de alergen pe brațul persoanei și va monitoriza pielea pentru o reacție. Dacă apare o erupție cutanată, aceasta poate semnala o alergie.
Tratamente pentru alergia la cofeina
Dacă o persoană se confruntă cu o reacție alergică după consumarea cofeinei, atunci antihistaminicele fără prescripție medicală pot ajuta la reducerea oricăror mâncărime, umflături sau urticarie.
În cazuri foarte rare, o alergie la cofeină poate provoca șoc anafilactic. Aceasta poate fi tratată cu o injecție de epinefrină. Persoanele cu alergii severe poartă deseori un stilou special pentru a administra acest lucru.
Dacă o persoană prezintă semne de șoc anafilactic, contactați imediat serviciile de urgență.