Home FindOut NeoNlitic 2.0 la Muzeul National de Istorie din Bucuresti

NeoNlitic 2.0 la Muzeul National de Istorie din Bucuresti

by Amira Pretorian
339 views

Ce-a de-a doua editie a proiectului continua cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscuta sub numele de Tripolie, precum si a culturii Hamangia – faza tarzie, in Bulgaria. Acest amplu demers international a implicat documentari pe teren ale civilizatiilor neolitice din spatiile roman, bulgar si ucrainean si cooptarea unor artisti din cele trei tari in calitate de participanti activi. Initiativa a culminat cu o prima expozitie, la Muzeul Regional de Istorie din Varna, Bulgaria (9 – 16 octombrie), urmata de o a doua, la Galeria Vernissage din Cernauti, Ucraina (26 – 31 octombrie).

Dupa ce a poposit intai in Bulgaria, apoi in Ucraina, proiectul NeoNlitic, aflat la cea de-a doua editie in 2020, va putea fi vizionat de public intre 14 si 28 noiembrie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti. Programul de vizionare este miercuri-duminica, orele 09:00-17:00. Vernisajul va avea loc pe 14 noiembrie si va putea fi vizionat online, atat pe pagina de Facebook a NeoNlitic, cat si pe cea a MNIR.

Culturi stravechi, tehnici moderne
NeoNlitic a urmarit, incepand cu prima editie din 2018, reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia in viziune contemporana. Doi ani mai tarziu, explorarea creativitatii preistorice depaseste hotarele Romaniei si tinteste mai sus, la apropierea unor culturi vecine pe fondul unui trecut artistic impartasit.

NeoNlitic 2.0 reuneste 21 artisti din 3 tari

Artistii care expun sunt: Alex Manea (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Astian Rey (UKR), Schoppel Cut (RO), Evghenia Gritscu (UKR), Gergana Ivanova (BG), Denisa Grosu (RO), IRLO (RO), Ina Valentinova (BG), Lora Markova (BG), Neno Belchev (BG), Sofia Hussein (BG), Teodor Stefan (RO), Tatiana Zubchenko (UKR), Daniel Loagar (RO) si Andrei Cornea (RO). Alaturi de ei vor expune si artistii romani invitati – Marian Codrea, Marius Gheorghe, Raluca Bajenaru, Roxana Tomescu si Andreea Toma.
Expozantii aduc la un loc lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate creatiile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia, Cucuteni-Trypillia si Gumelnita.
Expozitia NeoNlitic este curatoriata de Mihaela Ion, manager cultural cu o experienta de peste 15 ani in domeniul industriilor creative si culturale internationale, doctor in istoria artei si curator independent.
De asemenea, vor fi expuse 21 de artefacte, plastica antropomorfa si ceramica neo-eneolitica, din patrimoniul MNIR, exponate inedite cu valoare istorica si estetica. Este un parteneriat public – privat, arta contemporana – tezaur capabil sa aduca in fata vizitatorilor obiecte care nu sunt prezentate in mod uzual vizitatorilor.
Biletele pentru vizitarea MNIR pot fi achizitionate direct de la casa de bilete a muzeului.
Regulile sanitare care trebuie respectate in cadrul muzeului pe durata vizitarii expozitiei, sunt urmatoarele:
-se permite accesul vizitatorilor numai in conditiile purtarii obligatorii si corespunzatoare, astfel incat sa acopere nasul si gura, a mastii de protectie si dupa verificarea temperaturii de catre reprezentantul muzeului. Nerespectarea acestor prevederi conduce la refuzul accesului in muzeu;
-accesul in muzeu este permis in grupuri de maximum 3 persoane (cu exceptia familiilor cu 2 sau mai multi copii); -accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute;
-atat la intrarea in muzeu, cat si in expozitii se vor utiliza dozatoarele cu dezinfectant;
-caile de acces, precum si sensul de circulatie in interiorul muzeului au fost diferentiate conform semnalizarilor de separare a fluxurilor: intrare / iesire, iar spatiul expozitional delimitat prin realizarea unor trasee pe care publicul este rugat sa le urmeze. De asemenea, vizitatorii sunt sfatuiti sa respecte instructiunile personalului.
NeoNlitic este un proiect initiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj si design de obiect, in anul 2018, cu scopul de a prelua elemente artistice stravechi si de a valorifica patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor primitive ale caror vestigii au fost descoperite pe teritoriile celor trei tari. Pentru materializarea acestui proiect s-au folosit tehnici moderne de creatie artistica si materiale upcycled.
Prima editie a constat in doua documentari pe teren si intalniri de lucru, 4 workshop-uri destinate networking-ului activ intre creatori, artisti, arheologi, makeri si persoane implicate in industriile creative si culturale si 4 expozitii in Bucuresti (Institutul Cultural Roman), Brasov (Visssual), Timisoara (Galeria Subterana) si Buzau (Muzeul Judetean). Editia a reunit 16 artisti nationali si internationali, care au adus la un loc peste 30 de lucrari.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Romania Cultural, AGERPRES, Zile si Nopti, Iqads, Electronic Beats, The Institute, Igloo, Revista Atelierul, Modernism, Cultura la duba, Bookblog, 4arte, Romania Pozitiva, Munteanu, Smark.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

 

You may also like