Esentiala pentru functionarea corecta a sistemului nostru imunitar, intrucat este utila pentru producerea de anticorpi, vitamina C are o importanta vitala. Povestea acestei vitamine este strans legata de cea a scorbutului, patologie legata de lipsa acestui compus din alimentatie, aceasta fiind o problema cunoscuta inca din Grecia antica.
Inainte oamenii tratau aceasta boala mancand fructe si legume proaspete, sau bazandu-se pe extracte de pin. De-a lungul deceniilor si mai ales de-a lungul secolelor, medicina moderna a cautat din ce in ce mai mult sa dezvolte metode cu o mai mare certitudine si baza stiintifica pentru vindecarea scorbutului, in special in randul marinarilor si a echipajelor de la bord, acestia fiind printre cele mai predispuse persoane la aceasta boala. In 1912, Casimir Funk, un chimist american de origine poloneza, a vorbit in studiile sale asupra bolilor deficitare despre prezenta unor compusi pe care i-a numit vitamine. Tot el a adus in discutie ipoteza ca multe boli (inclusiv scorbutul) s-au datorat lipsei de vitamine specifice. In anii urmatori, vitamina C a devenit realitate datorita unor chimisti, precum Walter Norman Haworth si Tadeusz Reichstein, care au reusit sa sintetizeze vitamina C. In 1955, in cele din urma, s-a descoperit ca motivul pentru care unele mamifere, inclusiv oamenii nu sunt capabili sa produca aceasta vitamina in mod independent se datoreaza lipsei ultimei enzime din lantul metabolic, responsabila de sinteza acestei molecule: L-gulonotalona oxidaza. De atunci, asadar, a devenit clar pentru toata lumea ca trebuie sa ne bazam pe alimente care o contin.
Importanta vitaminei C
Potrivit expertilor, vitamina C ajuta la prevenirea bolilor sezoniere, este importanta pentru dezvoltarea tesutului cicatricial din vasele de sange si cartilaj. Dar nu numai atat! Vitamina C este un antioxidant puternic, ajuta la reducerea stresului oxidativ si, in consecinta, a riscului de cancer la orice varsta, ajuta la absorbtia fierului si la prevenirea riscului de boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala. Potrivit unor studii, consumul zilnic de circa 500 mg de vitamina C poate creste cantitatea de vase de sange, favorizand procesul de vasodilatatie care ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Alimente care contin vitamina C
Portocalele sunt o principala sursa de Vitamina C. Doza perfecta pentru bunastarea corpului uman este de 60 mg pe zi. Dar cum il obtinem daca nu vrem sa manancam doar portocale? De exemplu, ati putea alege sa va asezonati preparatele cu ardei iute rosu si verde. Ardeii iuti verzi, de fapt, au cea mai mare concentratie de vitamina C. Dar si ardeiul care nu este iute este un aliment bogat in vitamina C. Iar cantitatea continuta de specie variaza in functie de culoarea acestuia. Ardeiul galben este cel cu cea mai mare concentratie de vitamina C.
Fructe exotice, cimbru si patrunjel
Guava, un fruct exotic potrivit pentru cultivarea in medii subtropicale si temperat-calde, atata timp cat temperatura nu scade sub zero, contine, in functie de marime, o cantitate foarte mare de vitamina C. Cimbrul si patrunjelul, condimente folosite pentru a aroma multe preparate, sunt si ele foarte bogate in vitamine. Cimbrul, in special, este cel care contine cea mai multa vitamina C. cantitati considerabile de Vitamina C sunt oferite si de kiwi, papaya si capsuni.
Legume bogate in vitamina C
In cele din urma, concentratii mari de vitamina C pot fi gasite si in legumele cu frunze verzi, precum varza, dar si broccoli si conopida nu fac exceptie.
Asadar, pentru un aport optim de vitamina C, trebuie sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete!