Traducerea literala a qigong este „maiestrie energetica”. Este o forma asiatica de yoga care exista de mii de ani. O mare parte din ea se realizeaza in picioare, desi exista si o serie de seturi asezate. Exista sute de sisteme de qi gong care provin din diverse filiatii si multe dintre ele se concentreaza pe domenii diferite. Multe sunt orientate spre sanatate, in timp ce un grup separat vine prin filiatiile artelor martiale.
Aceste sisteme actioneaza pentru a valorifica puterea de vointa, pentru a se concentra si pentru a ajuta practicantii sa isi canalizeze energia prin palme. Exista, de asemenea, o serie de sisteme de la temple si manastiri care sunt mai concentrate pe cultivarea spirituala si profunzimea meditatiei. Unele implica miscare, iar altele se bazeaza pe vizualizare. Aproape toate implica o respiratie specializata, care este coordonata cu activitatea in cauza. Principiul calauzitor al tuturor acestor practici este insa coordonarea ochilor cu miscarile corpului, concentrarea mintii si respiratia, in special pentru practicile in miscare. Pentru exercitiile mai pasive, fara miscare, concentram viziunea spre interior si exploram taramurile interioare in timp ce ghidam respiratia catre diferite camere interioare. O seama de exercitii qigong explicate puteti gasi in „Carte Qigong Pentru Incepatori Si Avansati” a lui Ovidiu Pescarasu, editia a doua, publicata in 2024.
In Occident, ochii sunt considerati poarta catre suflet si, in teoria taoista, se crede ca ghideaza shen, sau spiritul. Se spune ca qi (energia) urmeaza shen (spiritul), iar sangele si fluidele corpului, la randul lor, urmeaza apoi qi-ul.
Prin urmare, ochii devin „centrul de comanda” pentru ca spiritul sa controleze si sa ghideze miscarea energiei in corp. Mai tarziu, vom folosi acelasi sistem pentru a directiona energiile in afara corpului nostru pentru a efectua vindecarea si pentru a ne exercita influenta asupra mediului din jurul nostru.
Acestea sunt miscarile succesive efective ale exercitiilor de qi gong. Multe dintre acestea urmeaza caile meridianelor energetice care strabat corpul. De asemenea, ei urmaresc adesea marginile exterioare ale campurilor noastre energetice, netezind si mangaind potenta fluxului de energie in Corpul nostru de Lumina. Aceste miscari implica adesea diferite grade de efort si, in functie de sistemul in care ne antrenam, pot fi de fapt destul de riguroase.
Este celebra povestea lui Bodhidharma si a templului Shaolin. El a creat o rutina care combina complet kung fu cu qi gong cu niveluri relativ ridicate de efort. Acest aspect seamana foarte mult cu sistemele fizice de yoga din traditiile indiene. Unele au posturi statice, in timp ce altele subliniaza fluxul mai dinamic si continuitatea miscarii.
Acesta este un aspect critic al practicii si este cel pe care studentii il ignora cel mai adesea. Acordarea atentiei este o componenta critica a oricarei lucrari energetice, deoarece angajeaza energia de foc a inimii si leaga spiritul cu actiunile la indemana. Anticii spun ca legatura dintre atentie si intentie creeaza stapanire in viata. Aici, ni se cere sa ne concentram pe actiunea la indemana si sa ramanem implicati in miscarile corpului, urmarindu-le cu ochii. A face acest lucru necesita concentrarea si prezenta noastra mentala, iar recompensa este imensa. Acest aspect se bazeaza si pe yi, sau shen, al elementului pamant.