Una din cauzele care provoaca deformarea piciorului, aparitia vataturilor, a monturilor, a basicilor etc, este incaltamintea necorespunzatoare.
Alegerea pantofilor pare la prima vedere o problema fara importanta. Abia cand picioarele incep sa sufere ne dam seama ca alegerea incaltamintei trebuie sa ne preocupe inca din copilarie, ca sanatatea picioarelor o vom pastra daca, vom respecta anumite reguli si anume:
1. Piciorul nu trebuie comprimat in pantof, mai ales degetul mare care se poate astfel plia spre interior, cu timpul aparand monturile.
2. Pantofii vor fi perfect pe masura (nici prea stamti, nici prea largi) pentru a putea merge cu ei fara sa obosim.
3. Daca varful pantofului este ascutit asceasta portiune trebuie sa intreaca lungimea labei piciorului, care nu trebuie sa alunece in fata. Varful se poate infunda cu vata.
4. Tocurile prea inalte fac ca greutatea corpului sa apese pe degete, deformand uneori nu numai piciorul si si genunchii si coloana vertebrala. Astfel de tocuri se vor purta numai la ocazii speciale.
5. Talpa pantofilor are de asemenea un rol important; ea trebuie sa fie supla pentru a nu ingreuna mersul si destul de rigida pentru a proteja talpa piciorului de neregularitatile solului.
6. Puneti sub saltea in dreptul picioarelor o pernuta, astfel incat in timpul somnului ele sa fie usor ridicate.
Monturile
Monturile constau din deviatia degetului mare, deviatie care are drept rezultat proeminenta capatului proximal al primei falange. Aparitia lor este favorizata de o calcatura defectuoasa, de incaltamintea confectionata din materiale prea rigide, prea stramta, cu tocurile prea inalte, de obezitate.
Cauza majora ramane insa incaltamintea stramta si piciorul plat. Aparitia lor este insotita de dureri permanente destul de accentuate, ceea ce impune consultarea medicului, care va stabili daca se mai poate obtine o redresare cu aparate speciale sau impune interventia chirurgicala.
Masurile preventive au un rol primordial si se adreseaza in primul rand tratarii piciorului plat, daca acesta a stat la originea deformarii, plasand in pantofi talonete speciale si folosind o incaltaminte comoda.
Piciorul plat
Multe persoane prezinta o anumita deficienta a talpilor, respectiv o boltire necorespunzatoare, asa numitul picior plat. In majoritatea cazurilor piciorul plat nu exista la nastere, el putand aparea in copilarie din cauza greutatii corpului care nu corespunde capacitatii de rezistenta la oboseala a aparatului musculo-articular al piciorului.
Din aceste considerente, parintii trebuie sa fie deosebit de atenti la mersul copiilor.
Speialistii ortopezi vor decide daca deformatia poate fi corijata prin purtarea de talonete corective sau daca sunt necesare talonete compensatoare, care se folosesc pentru deformatii greu de redresat si care vor fi purtate, dupa caz; si o perioada de 6 luni – 1 an.
Piciorul plat este o deformare a piciorului, datorita unei slabiri a musculaturii, si se traduce printr-o prabusire a boltei plantare, insotita de o usoara inclinare a talpii piciorului inspre inauntru, acest fapt constituind si una din cauzele formarii monturilor.