Filarmonica „George Enescu” invită publicul la primele concerte simfonice ale lunii iunie, ce se vor desfăşura în serile de joi, 6 iunie şi vineri, 7 iunie 2024, de la ora 19, pe scena Ateneului Român. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii se va afla Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii, un muzician consacrat pe cele mai mari scene ale lumii, precum şi iubit şi admirat de publicul bucureştean.
Solistul celor două concerte va fi Alexei Volodin, pianist de prim-rang care revine pe scena Ateneului pentru a interpreta Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV 488, de Wolfgang Amadeus Mozart. Din program mai fac parte minunatul Adagio de Samuel Barber, un adevărat şlagăr al muzicii americane, plin de căldură şi de sensibilitate, precum şi, după pauză, cea mai cunoscută poveste de iubire din toate timpurile, Romeo şi Julieta, în versiunea lui Serghei Prokofiev.
Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele.
La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET. Dedicat în egală măsură muzicii simfonice, Christian Badea a fost la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall şi Salle Pleyel din Paris.
Într-un repertoriu vast, care se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale secolului XX şi ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokio și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții.
Discografia dirijorului Christian Badea cuprinde, printre altele, Simfonia nr. 3 de Camille Saint-Saëns, înregistrată cu Royal Philharmonic, la casa de discuri Telarc, înregistrări apreciate și premiate ale simfoniilor compozitorilor americani Roger Sessions și Peter Mennin, precum și o înregistrare live a operei lui Samuel Barber, Antoniu și Cleopatra, care a primit Premiul Grammy.
Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, urmând apoi cursurile de dirijat la Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.
În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentaţi tineri muzicieni din România și din alte țări europene.
Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, Proiectul „Parsifal la Ateneu”, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României”, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, în toamna anului 2018.
„Este un artist minunat, care dezvăluie straturi de sens și expresie în tot ceea ce cântă, cuprinse într-o virtuozitate fabulos de discretă.” (Classical Source, aprilie 2019)
Aclamat pentru tuşeul său extrem de sensibil și strălucirea tehnică, Alexei Volodin este solicitat de orchestrele de cel mai înalt nivel. Posedă un repertoriu extraordinar de divers, de la Beethoven și Brahms la Ceaikovski, Rahmaninov, Prokofiev și Scriabin, până la Șcedrin și Medtner.
Volodin apare în mod regulat în recitaluri în săli de prestigiu precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinsky, Philharmonie din Paris, Alte Oper Frankfurt și Auditorio Nacional de Música din Madrid. În această stagiune cântă la Tonhalle Zürich, Geneva, Sala Națională de Concerte din Taipei, Sala Filarmonicii Naționale Lituaniene, precum şi pe mai multe scene din Spania.
Muzician de cameră activ, are o colaborare de lungă durată cu mulți artiști, precum Sol Gabetta. Printre parteneri anteriori se numără Janine Jansen, Julian Rachlin și Mischa Maisky, precum și Cvartetul Borodin, Cvartetul Modigliani, Cuarteto Casals și Cvartetul Cremona.
Cel mai recent album al lui Volodin cu casa de discuri Mariinsky prezintă Concertul pentru pian nr. 4 de Prokofiev, dirijat de Valeriy Gergiev. Discul lui Volodin cu lucrări solo de Rahmaninov a fost lansat de Challenge Classics în 2013. A înregistrat, de asemenea, un album solo cu muzică de Schumann, Ravel și Scriabin, iar discul său anterior Chopin a câștigat Premiul Choc de Classica și a fost premiat cu cinci stele de Diapason.
Artist prezent în mod frecvent la festivaluri, Volodin a cântat la George Enescu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár, Festivalul Les nuits du Château de la Moutte, Variations Musicales de Tannay, Festivalul Bad Kissingen Sommer, La Roque d’Anthéron, Les Rencontres Musicales d’Évian, Festivalul La Folle Journée, Festivalul Nopți Albe din Sankt Petersburg, Festivalul Internațional St. Magnus, Festivalul Interarmonie și Festivalul Paștelui de la Moscova.
Născut în 1977 la Leningrad, Alexei Volodin a studiat la Academia Gnessin din Moscova și mai târziu cu Eliso Virsaladze la Conservatorul din Moscova. În 2001, și-a continuat studiile la Academia Internațională de Pian Lake Como și a câștigat recunoaștere internațională în urma victoriei sale la Concursul Internațional Géza Anda de la Zürich în 2003.
Alexei Volodin este un artist exclusiv Steinway.
Ateneul Român
Joi, 6 iunie 2024, ora 19
Vineri, 7 iunie 2024, ora 19
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor CHRISTIAN BADEA
Solist ALEXEI VOLODIN
Program
Samuel Barber – Adagio pentru coarde
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488
Serghei Prokofiev – Romeo și Julieta
Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei