Vopseaua de par – cum alegem inteligent
Alegerea culorii vopselei de par este un proces dificil, iar stilistul sau coloristul vostru vor trebui sa va dea o mana de ajutor. Culoarea parului, ca si machiajul si hainele pe care le purtati, trebuie sa va reprezinte si sa va faca sa va simtiti bine. Fie ca avem un blond, un castaniu cu reflexe sau un roscat puternic, culoarea este de o importanta extraordinara in ansamblu ce defineste un look ca intreg si creeaza asupra noastra un efect pozitiv.
Nu exista “anul acesta se poarta blond sau negru”. Si o blonda si o bruneta vor fi intotdeauna la moda, daca vor sti sa interpreteze si sa adapteze la propria personalitate tendintele modei.
Nuanta parului va trebui aleasa in functie de culoarea naturala a parului, de culoarea pielii si a ochilor. Este recomandat sa se urmeze linia cromatica naturala, cea cu care ati fost inzestrat si cu care, teoretic, va sta cel mai bine.
De exemplu, femeile cu un ten rozaliu-rosiatic trebuie sa evite culorile rosiatice sau aurii; recomandate ar fi nuantele cenusii, naturale, care vor neutraliza roseata fetei.
O bruneta va fi pusa in valoare de culori similare cu nuanta parului, maro inchis, ciocolatiu si chiar accentuate de suvite usor mai deschise; de evitat blondul si rosul.
Tenul galben va fi avantajat de nuante rosiatice, nu foarte deschise, nuante de coniac sau de rosu inchis; nu se recomanda auriuri, portocaliuri.
Blondele vor fi avantajate cel mai bine tot de nuantele apropiate, nuante deschise, dar conturate, blonduri medii reci, cu accente ceva mai inchise.
Acestea pot fi doar cateva exemple, combinatiile putand continua pentru fiecare in parte, depinzand doar de particularitatile si dorintele fiecaruia.
Un colorist experimentat va sti sa va sfatuiasca ce culoare va pune in valoare, insa adaptandu-se la gusturile voastre si tinand cont de nuanta pe care o aveti si textura parului.
Noua generatie de coloranti de par este mult imbunatatita cu agenti de protectie deci, indiferent daca va doriti o schimbare drastica, sau ca doriti o schimbare subtila, parul va ramane la fel de sanatos, atat timp cat va veti lasa vopsita de un colorist experimentat.
Tipuri de vopsea de par
Vopseaua permanenta
Vopseaua de par este o combinatie de substante chimice care duc la decolorarea si colorarea pigmentilor din firul de par.
Amoniacul si peroxidul sunt principalele ingrediente, care permit atat modificarea pigmentilor naturali, cat si fixarea noilor pigmenti in firul de par. Dupa ce vopseaua a actionat, cuticula se inchide si noii pigmenti raman sigilati in firul de par. Cantitatea substantelor chimice depinde foarte mult de culoarea dorita si de marca de vopsea folosita.
Vopsea permanenta – henna
Sunt anumite marci de vopsea care pot contine mai mult sau mai putin amoniac. Bineinteles ca este de preferat ca aceasta cantitate sa fie cat mai mica pentru pastrarea unui par sanatos, dar suficienta pentru un rezultat excelent.
Al doilea ingredient cheie este peroxidul, oxidantul care poate avea mai multe valori, fiind folosit diferit in functie de culoarea dorita.
Vopseaua permanenta poate modifica destul de dramatic nuanta, fie ca deschideti sau inchideti parul.
Este un proces destul de complicat si diferit de la o persoana la alta. Baza pe care se aplica vopseaua permanenta este unul dintre cele mai importante criterii de la care se porneste in alegerea si realizarea viitoarei culori. Acest tip de colorant este recomandat atunci cand modificati culoarea, fie ca o inchideti sau o deschideti. Un alt colorant este henna, o planta coloranta care se duce de pe par doar odata cu taierea acestuia.
Vopseaua demi-permanenta
Este un colorant care poate contine un procent de amoniac mult mai mic sau chiar deloc, procentul de peroxid din compozitie fiind de asemenea foarte mic. Acest colorant se foloseste atunci cand se doreste colorarea parului in tonuri naturale, cand exista par alb in cantitate foarte mica, cca. 20-30%, sau atunci cand vreti sa improspatati o culoare mai veche. In general, vopseaua demi-permanenta rezista circa 10-12 samponari, in functie de par.
Vopsea semi-permanenta
Este din aceeasi categorie cu cea de mai sus, dar avand in compozitie doar pigmenti de culoare, care nu fac decat sa acopere o culoare mai veche. Dureaza 5-6 samponari – depinde cat de poros este firul de par. Daca aveti un par degradat si se foloseste acest tip de colorant este posibil sa va iasa patat. Acest tip de vopsea se gaseste de obicei sub forma de spuma sau de crema, nu are peroxid si doar accentueaza culorile (in special pe cele naturale) sau schimba reflexele unei nuante.
Decolorantul
Daca dorim sa obtinem un blond foarte deschis avem nevoie de decolorant. Solutia puternic alcalina care se gaseste in decolorant va “spala” pigmentii de culoare existenti, fie ca sunt naturali sau au o culoare permanenta deja existenta.
Blondul care va rezulta depinde de baza de la care s-a pornit – cu cat mai inchis, cu atat rezultatul va fi mai inchis. In urma decolorarii pot rezulta de asemenea reziduuri de culoare nedorite, care se recoloreaza cu o vopsea demipermanenta. De obicei aceste “reziduuri” sunt culori mai putin dorite, gen portocaliu, rozaliu – depinde de pigmentii initiali.
Decoloratul este un proces destul de dificil si riscant, de aceea nu va recomand sa-l faceti acasa in niciun caz. In urma acestui proces, parul poate deveni casant si uscat, se poate rupe usor si pielea capului se poate arde. Toate acestea nu se vor intampla daca veti merge la un stilist experimentat.
Daca aveti un scalp sensibil decoloratul nu este un proces recomandat. De asemenea, parul trebuie sa fie intr-o buna conditie, iar dupa efectuarea decolorarii trebuie urmat un regim special de reconstructie.
1 comment
[…] inchisa (fie ca este naturala sau, cu atat mai mult, colorata) este imposibil ca dupa un singur vopsit sa ajungem la un blond clar, luminos. Avem nevoie de timp si de un par sanatos pentru a transforma […]