Home TimeOut Recitalul „Opera… Altfel” – Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti

Recitalul „Opera… Altfel” – Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti

by Amira Pretorian
644 views

Recitalul „Opera… Altfel”,  va avea loc la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti, miercuri, 13 martie, de la ora 19.00

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti oferă publicului, miercuri, 13 martie, de la ora 19.00, un nou recital din seria „Serile Muzicale ale Studioului”. După ce, în februarie, spectatorii au avut ocazia să asculte ciclul de lieduri „Călătorie de iarnă” de Franz Schubert, concertul „De la clasic la modern”, susţinut de violonistul Emilian Piedicuţă şi pianista Clementina Ciucu şi să se bucure de o seară de muzică hispanică alături de tenorul Hector Lopez, Studioul le-a pregătit o surpriză inedită. Astfel, iubitorii muzicii de operă vor avea privilegiul de a asculta fragmente celebre ale genului, într-un aranjament muzical pentru voce, pian şi vioară. Invitaţii speciali ai recitalului „Opera… Altfel” vor fi soprana Sarah Siksou Deleguay, pianista Alina Pavalache şi violonistul Marcian David, care vor prezenta lucrări din creaţia compozitorilor Jules Massenet, Jean-Baptiste Singelée, Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Auguste de Bériot, Charles Gounod, Pablo de Sarasate şi Robert Stolz.

sarah siksouSoprana de origine franceză Sarah Siksou Deleguay şi-a început studiile de canto la Centrul pentru tineri cântăreţi din cadrul Conservatorului din Paris, sub îndrumarea lui Laurence Equilbey (dirijor). A participat la numeroase spectacole la Paris, la Théâtre du Châtelet, Théâtre des Bouffes du Nord şi Cité de la Musique, colaborând cu dirijori precum Michel Plasson, Pierre Boulez, Yutaka Sado, John Nelson. Sarah Siksou Deleguay a obţinut diploma Schola Cantorum din Paris, oferită de celebra mezzosoprană română Viorica Cortez. Printre reuşitele sale profesionale se numără debutul în rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart la Opera Studio de la Weimar, debutul în rolul Regina Nopţii din „Die Zauberflöte” de acelaşi compozitor, la festivalul în aer liber de la Castelul Tiefurt (Germania).

 
alina pavalachePianista Alina Pavalache a absolvit Academia de Muzică „George Enescu” din Iaşi (astăzi Universitatea „George Enescu” Iaşi) şi a urmat cursuri de perfecţionare la École Normale de Musique din Paris. În 1991 a devenit profesor la Conservatoire russe de Paris „Serge Rachmaninoff”. Până în prezent a concertat în toate marile oraşe ale României, dar şi în Franţa, Belgia, Anglia, Germania, China, Thailanda etc. În 2009 a realizat, în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Ambasada României de la Paris „Integrala creaţiei vocale de George Enescu”, participând la două cocerte, la Sala Cortot şi la Domul Invalizilor din Paris, împreună cu Viorica Cortez şi Leontina Văduva. Din 2001 organizează concerte de vară la Corrèz (Franţa), iar din 2006 „Întâlnirile artistice din Magnoac”, festival muzical estival, desfăşurat în sudul Franţei.

 

Violonistul şi dirijorul Marcian David, absolvent al academiei de muzică ieşene, a fost concertmaestru la Filarmonica „Moldova” din Iaşi în perioada 1977 – 2010, apoi prim concertmaestru la Hofer Symphoniker şi la Theater der Stadt Trier (Germania, 1980 – 1988). Între anii 1993-1995 a fost concertmaestru în cadrul orchestrei Festivalului PERA de la Macerata (Italia). Marcian David a înfiinţat, în 1997, ansamblul „La Camerata”, iar în 2006 trio-ul de coarde „Arioso”.

În anii 2002-2003, Marcian David a fost dirijor permanent al Filarmonicii din Botoşani, iar din 2007 este dirijor al orchestrei simfonice din Vidin (Bulgaria). A dirijat numeroase orchestre din ţară şi din străinătate şi a condus de la pupitrul orchestrei spectacole de operă şi balet la Opera Naţională Română Iaşi, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galaţi, Teatrul de Operă şi Balet din Odessa (Ucraina), la Festivalul Internaţional de Operă de la Chişinău. Marcian David a făcut parte din juriul Concursului Internaţional pentru Vioară „Leopold Mozart” (Augsburg, Germania, 1996), iar în anii 1998 şi 1999 a fost preşedintele juriului Concursului de Interpretare a Muzicii Contemporane de la Subiaco (Italia).

You may also like

Lasă un răspuns