Home FindOut Trei motive sa studiezi in strainatate

Trei motive sa studiezi in strainatate

by Adina Rabourdain
530 views

In ultimii ani, atunci cand termina liceul sau inainte de alegerea unui program de master, tinerii ajung sa se intrebe unde e mai bine sa studieze – in tara sau in strainatate. O multitudine de informatii sunt disponibile, insa care sunt motivele pentru care peste 5.000 de romani aleg anual studiul in afara tarii?

Există state, precum Marea Britanie, in care 6.1% dintre studentii straini sunt romani. Aceștia sunt apreciați pentru că vorbesc bine limba engleză, sunt foarte motivați să învețe și au, în general, rezultate academice bune. Motivele pentru care ei aleg între a studia în orașul în care locuiesc, în alt oraș din România sau în altă țară depind de factori precum costurile de școlarizare, beneficiile obținute după terminarea programului și dezvoltarea lor personală, obținută din contactul cu noi culturi și naționalități.

 riuf

RIUF, the Romanian International University Fair, vine în sprijinul tinerilor care vor să înțeleagă dacă studiul în străinătate este o opțiune pentru ei. Târgul se desfășoară pe 19-20 octombrie la Sala Palatului din București, pe 22 octombrie la Hotel Ibis din Constanța și pe 24 octombrie la Hotel Continental din Timișoara. Vizitatorii vor beneficia de consiliere gratuită în carieră și în realizarea aplicațiilor pentru studiile în străinătate.

Studiile în străinătate – o cale aproape sigură spre angajare

 

În Statele Unite, 97% dintre cei care au studiat în străinătate reușesc să își găsească un loc de muncă în primele 12 luni de la absolvire, în timp ce doar 49% dintre cei care își continuă studiile în SUA, reușesc să se angajeze în aceeași perioadă de timp (conform unor statistici realizate de către University of California). În același timp, dintre cei care studiază în străinătate, 25% reușesc să obțină salarii inițiale mai mari decât cei ce și-au finalizat studiile în țară. Iar acest lucru se întâmplă într-o țară cu un sistem educațional în care se află cele mai multe universtități din topurile mondiale.

De ce sunt cei cu studii în străinătate aparent mai apreciați de angajatori? Datorită experienței profesionale și de viață pe care aceștia o obțin după urmarea unui program de studiu în afara țării. De asemenea, multe companii au sedii în mai multe țări și angajați de mai multe naționalități, iar studiul în străinătate aduce un contact foarte important cu mai multe culturi. Acest lucru arată o capacitate superioară de adaptare a individului la un mediu complet nou și la situații noi, un aspect căutat de angajatori.

Acces la învățământ de calitate la costuri accesibile

 

Cu un accent puternic pe utilitatea practică a informațiilor oferite, universitățile internaționale au legături puternice atât cu instituțiile de cercetare, cât și cu marile companii ale lumii. În acest fel, informațiile prezentate în cadrul cursurilor și seminariilor sunt adaptate la cerințele pieței muncii și oferă studenților suficiente date care pot fi apoi aplicate cu succes în cariera lor viitoare. Acest lucru a dus ca universitățile din Marea Britanie, SUA, Franța, Elveția, Australia sau Japonia să domine topurile mondiale ale universităților.

În plus, investițiile făcute de guvernele statelor internaționale reflectă preocuparea lor continuă pentru a face învățământul accesibil către o categorie mare de public. De exemplu, deși costurile de școlarizare pot ajunge la 10.000 de euro per student în Franța, statul acoperă mare parte din aceste cheltuieli, astfel încât studenții ajung să plătească maxim 400 de euro/an pentru programele universitare. Banii investiți de Guvern sunt apoi folosiți pentru a dezvolta facilități și în atragerea unora dintre cei mai buni profesori, care ajută la conturarea învățământului de calitate.

Adaptarea la un mediu nou și ieșirea din zona de confort

 

“E timpul să pleci de acasă” reprezintă îndemnul adresat tinerilor de a păși în afara zonei de confort și de a alege un program de studii potrivit pentru ei, nu ales în funcție de unde se duc ceilalți colegi. Studiul în afara țării te determină să înveți să te descurci singur, să fii nevoit să te adaptezi la un nou stil de predare, la obiceiuri noi și la o cultură nouă.

Când trăiesc în altă țară, tinerii au și oportunitatea de a descoperi orașe și locuri noi. Universitățile internaționale organizează regulat excursii prin care tinerii pot să viziteze orașe și monumente cu o istorie de mii de ani (precum Stonehenge, Oxford sau renumitele castele din Franța sau Germania). Prin aceste excursii și prin contactul cu naționalități și culturi diferite se pot strânge amintiri de povestit celor de acasă și de păstrat o viață întreagă.

RIUF  reprezintă ocazia de a afla mai multe despre ceea ce presupune alegerea programului de studii potrivit pentru propria persoană, în concordanță cu pasiunile și aptitudinile fiecăruia. Universități din diferite țări ale lumii și din România vor dialoga cu tinerii care își doresc să afle mai multe detalii despre opțiunile pe care le au la dispoziție în privința programelor de studii, dar și a posibilităților de angajare odată cu terminarea acestora. Accesul la eveniment se face pe baza înscrierii pe site – www.RIUF.ro.

 

Parteneri educaționali: British Council, Campus France Roumanie, Comisa Fulbright Româno-Americană, DAAD.

Eveniment susținut de TV City.

Companii partenere RIUF: Okian, Humanitas, Pizza 20, Pub 18.

Parteneri instituționali: AES, Consiliul Municipal al Elevilor, Primăria Municipiului București.

Organizații partenere: AEGEE, AIESEC, Akcees, ASER, Asociația Adamos, Best Brașov, BOS, Club LMT, Ecotur, Eestec, Inspire, ISIC, LSRS, PRIME Brașov, PRIME România, Senatul Studențesc ASE, Student Experience, Școala de Valori, USR, USUP, VIP.

Parteneri media: Adevărul, Academia Cațavencu, Agerpres, Best Resource, Bucharest Guide, Calendar Evenimente, Didactic, Edu-News, Ejobs, Goingout, Hipo, IQool, Metropotam, Regielive, RING, România Liberă, România Pozitiva, Studenție.ro, Șapte Seri, Urban.ro, Vinsieu.ro, Ziare.com

You may also like

Lasă un răspuns