Simpozionul „Alte timpuri. Compozitori români la Darmstadt” este un eveniment important care va avea loc în perioada 13-15 octombrie 2023 la Dresda. Acest simpozion va fi coordonat de Michael Heinemann și va reuni muzicologi și compozitori relevanți, precum Corneliu Dan Georgescu, Iulia Mogoșan, Roberto Reale, Adalbert Grote, Ana Diaconu, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Monika Jäger, Laura Manolache și Florinela Popa.
Cursurile de vară de la Darmstadt, cunoscute sub denumirea de „Ferienkurse für Internationale Neue Musik Darmstadt,” au fost un loc emblematic pentru prezentarea și dezbaterea principalelor direcții și idei din domeniul muzicii contemporane începând cu anul 1946. Aceste evenimente au atras compozitori, interpreți și teoreticieni ai muzicii din întreaga lume. Compozitorii din România au avut un rol semnificativ în aceste întâlniri, având ocazia de a-și prezenta conceptele și orientările internaționalului muzical contemporan.
Simpozionul din Dresda va evidenția contribuțiile importante ale creatorilor români în acest context transnațional și va explora originalitatea acestora, precum și modul în care influența evenimentelor de la Darmstadt a funcționat în ambele direcții, atât către, cât și dinspre compozitorii români. De asemenea, se va discuta despre felul în care „fenomenul Darmstadt” a fost perceput în România comunistă și despre impactul acestuia asupra compozitorilor români. Vor fi prezentate și analize ale lucrărilor unor compozitori români semnificativi, cum ar fi Ștefan Niculescu și Myriam Marbé.
Evenimentul se concentrează pe istoria muzicală importantă legată de România și aduce în prim-plan contribuțiile semnificative ale compozitorilor români în peisajul muzical contemporan internațional, evidențiind recunoașterea binemeritată a excelenței muzicii românești. Simpozionul de la Dresda va oferi prelegeri de înaltă calitate muzicologică și oportunitatea de a explora în profunzime aceste teme prin perspectiva experților din domeniu.