Home FindOut Iulia Isaev şi Daniel Magdal în „Manon Lescaut”

Iulia Isaev şi Daniel Magdal în „Manon Lescaut”

by Amira Pretorian
27 views

Premiera „Manon Lescaut” de Puccini – coproducție între Opera Națională București, Fondazione Festival Pucciniano, Fondazione Lirico Sinfonica Petruzzelli e Teatri di Bari și Teatro Regio di Parma – va putea fi văzută la București sâmbătă, 28 septembrie, și duminică, 29 septembrie, ora 18:30, – regia, scenografia și lumini Massimo Gasparon, coregrafia Gheorghe Iancu, dirijor Tiberiu Soare, maestru de cor Adrian Ionescu, asistent regie Paula Stoica.

Iulia Isaev şi Daniel Magdal în „Manon Lescaut” – premiera Anului Puccini care deschide Stagiunea 2024 – 2025 a Operei bucureștene

În serile de premieră, pe scena Operei vor evolua voci consacrate ale Operei bucureștene: Iulia Isaev, Daniel Magdal, Vicențiu Țăranu, Marius Boloș, Leonard Bernad, Liviu Indricău, Andrei Petre, Vasile Chișiu, Mihaela Ișpan, Daniel Filipescu, Andrei Lazăr, Filip Panait, Damian Vlad, dar şi invitați de renume internațional precum Alessandra di Giorgio, Andeka Gorrotxategi, Nicola Farnesi, sau mezzosoprana româncă Adelina Cociobanu. Pregătirea muzicală a distribuției este realizată de Luminița Berariu, Liana Mareș și Mihaela Vîlcea.
Titlul este menit să marcheze în continuare Centenarul Puccini în România încununând numeroasele evenimente realizate de ONB în acest context, cel mai amplu fiind Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.
Deși mulți l-au avertizat împotriva subiectului, având în vedere succesul operei „Manon” de Jules Massenet, Puccini a reușit să creeze o versiune proprie, unică, bazată pe același roman de Antoine François Prévost, astfel luând naştere
primul său succes național, „Manon Lescaut”, care în scurt timp a cucerit scenele din întreaga lume.
Fascinat de forța și dramatismul acestei povești de dragoste și sacrificiu, Puccini, a transformat-o într-o capodoperă a repertoriului liric. „Manon Lescaut” reprezintă o poveste atemporală despre pasiune, lupta pentru fericire și prețul pe care îl plătesc protagoniștii pentru alegerile lor. Imaginația lui Puccini a fost captivată de povestea de dragoste dintre Manon Lescaut și cavalerul Des Grieux, în care protagoniștii sfidează normele sociale și legea morală acceptată pentru a fi împreună, întrucât o poveste similară de pasiune avusese loc chiar în viața compozitorului: aventura sa cu Elvira Bonturi, o legătură care a stârnit emoții puternice, dar care, din cauza stricteții vremurilor, nu putea deveni o căsătorie oficială.
„Manon Lescaut”, compusă între anii 1889 și 1892, este cea de-a treia operă a compozitorului și prima care i-a adus succesul național și internațional. Puccini și-a consolidat poziția de etalon al operei italiene prin acest titlu, lansând o carieră ce avea să continue cu capodopere precum „La Bohème”, „Tosca” și „Madama Butterfly”.

Premiera mondială a operei „Manon Lescaut” a avut loc la Teatro Regio din Torino, pe 1 februarie 1893, și a fost un succes răsunător. Evenimentul a confirmat talentul inovator al lui Puccini și a marcat începutul ascensiunii sale în panteonul marilor compozitori de operă.
Următoarea reprezentație cu „Manon Lescaut” la Bucureşti va avea loc pe 24 noiembrie, ora 18:30.

You may also like

Lasă un răspuns