Conferinta despre Ceremonia ceaiului va avea loc la Biblioteca Metropolitana, marti, 18 mai, ora 17:00.
Ceremonia ceaiului este mai mult decat un mod de a conversa, aceasta reprezinta un mod rafinat de relaxare, o filosofie de viata.
Oaspetii ce participa la ceremonie trebuie sa gaseasc in aceasta o oaza de pace si liniste sufleteasca, departe de raul din lume, unde mintea se poate deschide spre meditatie.
Esenta ceremoniei ceaiului este armonia. Fiecare miscare si fiecare componenta a acestui ceremonial sunt studiate pentru a crea imaginea serenitatii absolute. Aceasta traditie a fost începuta de calugarii budisti acum 700 de ani. 200 de ani mai tarziu, Sen no Rikyu a transformat simpla ceremonie conceputa de calugari intr-un adevarat ritual.
Decoratiunile care insotesc aceasta ceremonie sunt de obicei simple, dar elocvente: fie o chabana, fie o caligrafie semnificativa.
Instrumentele de pregatire sunt aranjate in stil ceremonios de catre gazda, reflectand armonia valorilor ceaiului. Toti invitatii folosesc aceeasi cescuta, in fata careia fac o plecaciune, o rotesc cu o gestica precisa si apoi o golesc prin inghitituri mici si rare.
Dupa terminarea lichidului, marginea cestii este stearsa cu degetele. Traditia cere ca invitatii sa adreseze gazdei complimente si intrebari, si sa admire decorul, instrumentele si maiestria prepararii. Cu timpul, aceasta ceremonie a ceaiului a evoluat si a condus la aparitia teismului, care in esenta cere celui initiat puterea de a patrunde si a aprecia savoarea ceaiului, dar si a ceremonialului propriu-zis, si de a se bucura de lucrurile simple.
Biblioteca Metropolitana
Str. Tache Ionescu, nr. 4.