Pe 22 ianuarie, la restaurantul indian Haveli, e organizata o seara speciala, dedicata bucatariei Indochineze
Bucătăria indo-chineza este adaptarea aromelor şi tehnicilor de gătit chinezesti, la gustul indian. Se spune că au fost dezvoltate de către comunitatea chineza care traieste în Kolkata (fostul Calcuta), de peste un secol.
Extrem de populară printre indieni, acesta este larg răspândită în marile zone metropolitane, cum ar fi Mumbai, New Delhi, Chennai şi Kolkata. De asemenea, este popular în Goa, unde există o populaţie numeroasă chineză şi tibetană. Bucătăria indo-chineza se bucura de o mare popularitate si în Malaezia, Singapore şi America de Nord. Bucătăria indo-chineza a urmat curentul expatilor indieni, in comunitatile în care acestea s-au răspândit în întreaga lume, oferindu-le un gust autentic indochinez.
Cele mai populare feluri de mancare Indochineze:
Chilli paneer – branza cu sos de rosii, usturoi, ceapa, ghimbir si ardei iute – ceva extraordinar
Chilli chicken
Chicken manciurian
Vegetable manchurian – combinatie de varza, morcov, chilli, usturoi si ceapa, cu sos de soia si piper verde
Spring rolls – diferite ca gust de cele clasice chinezesti
Sweet and sour chicken
Chicken with mushrooms
Loly pops – foarte populare in Marea Britanie
Garlic chicken
Chilli prawns – varianta cu fructe de mare (creveti) a lui Chilli paneer
Meniul special Haveli, pentru 22 ianuarie
Se crede ca bucătăria Indochineza a provenit de la chinezii din Calcuta unde, in prezent, populaţia chineza se ridică la aproximativ 20.000 locuitori. Oamenii de origine chineză cea mai mare parte trăiesc în Chinatown din India doar situat în jurul Tereti Bazar şi Bowbazar zona care a fost mutat la Tangra, Calcuta. Majoritatea acestor imigranţi au fost Cantonese şi Hakka. Chinatown în România încă mai are o serie de restaurante chinezeşti specializate în Hakka bucătăria indiană şi variante chinezesti.
Alimentele tind să fie aromatizate cu condimente, cum ar fi chimen, seminţe de coriandru, şi şofran de India, care, cu câteva excepţii regionale, nu sunt asociate în mod tradiţional, cu o mare parte din bucătăria chinezească. Ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul si iaurtul sunt, de asemenea, folosite frecvent în feluri de mâncare.
Mâncarea este în mod implicit servita cu reprize generoase de sosuri, deşi ele pot fi comandate, de asemenea, in varianta „uscat” sau „fără sos”.
Stiluri culinare adesea observate la bucataria indiano-chineză includ ardei iute (implicând fierbinte şi aluat-prajit), manciurian (implicând un sos dulce si sarat brun), şi Szechwan (Sichuan, implicând un sos picant roşu). Acestea corespund oarecum cu prepararea mancarurilor autentice chinezesti.
Ingrediente specifice
Ceapa verde şi sosul de soia sunt folosite în belşug pentru a adăuga o notă „chinezeasca” mancarii.
Carne de vită şi de porc, fiind tabu pentru hinduşi şi musulmani, respectiv, sunt rareori servite. Ca rezultat, mâncărurile non-vegetariene sunt lăsate cu pui, carne de oaie, peşte şi creveţi, din care puiul este opţiunea cea mai disponibila pe scară largă. De asemenea, sunt multe produse neintalnite in bucataria traditionala chinezeasca, cum ar fi paneer, în principal pentru a răspunde marii populaţii de vegetarieni, din India. Se foloseste frecvent si „sarea chinezeasca”.
Pe 22 ianuarie, la restaurantul indian Haveli, e organizata o seara speci
ala, dedicata bucatariei Indochineze
Pentru rezervari contactati la: 031-405 73 70, 0721-721 640, 021-211 03 90
2 comments
Din cate stim noi, restaurantul haveli a introdus deja o sectiune cu mancare indochineza in meniu.
Extraordinara idee, pacat ca nu am vazut-o inainte sa comand.
Sper sa introduceti si aceste retete la meniul dumnevoastra.
:),
fan