Ne place sa simtim gustul dulce. Desi nu toti se dau in vant dupa dozele mari de glucide, cantitatile exagerate de carbohidrati „rai”, aflate in majoritatea produselor, ne dau de furca. Ce putem face pentru a evita sa mai abuzam de dulciuri si cum sa eliminam zaharul din alimentatia zilnica? Vom vedea cateva secrete – metode eficiente, in cele ce urmeaza.
Legume in loc de dulciuri. Da, surprinzator dar adevarat: o leguma poate inlocui nevoia de a manca dulce. De exemplu un castravete presarat cu sare va inhiba dorinta de a mai manca altceva pentru ca acesta deja a oferit creierului si stomacului un produs care a adus satisfactie. Morcovii si ardeii grasi se alaturi si ei, cu succes, acestui tip de inlocuitori.
Tine dulciurile la distanta. Daca te plimbi prin casa si pe fiecare masa ai cate un platou cu prajituri, atunci inseamna ca nu ai facut nimic. Dar daca duci prajiturile in frigider si nu te apropii de el decat cand se face timpul pentru masa, si atunci cu o usoara selectie, atunci ai reusit sa invingi, pentru ca tu esti cel care detine controlul, ci nu dulciurile. La fel si cu borcanele cu dulceata: du-le pe balcon sau pune-le in debara, pe raftul cel mai de sus.
Eliminarea zaharului si inlocuirea lui. Aici treaba e foarte simpla. Desi multora li se poate parea greu spre imposibil sa elimine consumul de zahar, cu o decizie hotarata poate fi inlocuit cu indulcitori naturali. Mierea de albine este cea mai la indemana alternativa. Fructele sunt ideale pentru sanatate, indicate de nutritionisti, disponibile pe piata la preturi accesibile si, pe deasupra, excelente la gust. In ceea ce priveste conservele pentru iarna, este destul de usor de facut dulceturi fara zahar, doar din dulceata fructelor, bine sigilate. Spre surprinderea multora, astfel de dulceturi dureaza pana in primavara, cand pot fi desfacute si consumate ca delicatesa.
Ingeniozitatea. Destul de multe gospodine se invart in jurul unui numar limitat de retete. Daca numarul mancarurilor ar creste, diversitatea alimentelor ar fi prezenta, iar noutatea si modul de prezentare ar oferi un stimul suficient creierului pentru a fi satisfacut. Exista destule carti de bucate, plus la televizor sunt cateva emisiuni bune de unde putem invata cate ceva.
Daca constientizam efectele negative ale zaharului (imbatranire prematura, degradarea ADN-ului, slabirea sistemului imunitar, alterarea dentitiei, contributie la aparitia unor boli ca: diabet, obezitate, osteoporoza, acnee), atunci aceste schimbari vor deveni prioritati pentru adoptarea unui alt stil de viata. Intotdeauna exista o alternativa; la fel e si pentru dulciuri.