Home TimeOut Redeschidere stagiune teatrala la Sala ArCuB

Redeschidere stagiune teatrala la Sala ArCuB

by Amira Pretorian
556 views

Din 29 septembrie, se deschide noua stagiune ArCuB, cu spectacolul Însemnarile unui nebun de Nikolai Vasilievici Gogol, in regia lui Felix Alexa, cu actorul Marius Manole alaturi de violonistul si compozitorul Alexander Balanescu. Montarea va avea doua reprezentatii succesive, in zilele de 29 si 30 septembrie, de la ora 20.00.

Lansat in februarie 2013, spectacolul Însemnarile unui nebun a devenit in scurt timp cunoscut in intreaga tara, jucandu-se mai multe luni la rand cu casa inchisa, la Sala ArCuB. Invitata la Festivalul International de Teatru de la Sibiu din iunie, unde a fost aplaudata indelung, apreciata creatie teatrala este inclusa in programul celei de-a XXIII-a editii a Festivalului National de Teatru, care se va desfasura in perioada 25 octombrie – 3 noiembrie – in cadrul sectiunii Actorul, in prim-plan.

teatru-arcub

Insemnarile unui nebun va propune sa fiti martorii unei confesiuni rare: povestile pline de candoare ale unui nebun, care-si exprima dragostea si frustrarile cu umor si o intelepciune pe care doar suferinta o poate descoperi intr-un suflet chinuit. Treptat, in mintea personajului principal, capata contur o lume in care totul este posibil. Privitorii asista astfel la spectacolul fuzionarii a doua lumi, cea reala si cea imaginara, fiind martori ai intregului proces de instalare a nebuniei. Trairile dramatice ale functionarului confuz, care se imbina armonios cu situatiile comice, nascute din diferentele majore dintre realitate si perceperea ei, fac din Însemnarile unui nebun un spectacol unic, in timpul caruia publicul traieste alaturi de personaj, trecand printr-o varietate de stari: de la empatie si compasiune, pana la amuzament sau revolta.

Regizorul Felix Alexa aduce la rampa o celebra nuvela de Gogol, in care regasim tenebrele vremurilor noastre, dezechilibrul si maladiile acumulate la acest inceput de mileniu. […]. Participam la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atat de actual, vorbind despre cosmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre conditia umana careia i s-a furat misterul intr-un timp desacralizat. (Ludmila Patlanjoglu – Curentul.ro)

Începand cu luna octombrie, ArCuB reia toate celelalte spectacole de succes ale stagiunii trecute, programate dupa cum urmeaza:

  • DOUĂ POVEŞTI DE AMOR de A. P. Cehov

Vineri, 4 octombrie, ora 18.30

Regia: Mircea Cornisteanu; scenografia: Bogdan Spataru

Cu: Cerasela Iosifescu, Silviu Biris, Ion Arcudeanu

 

Doua dintre cele mai cunoscute creatii ale lui Cevov, Ursul si Cerere in casatorie, reunite sub numele de Doua povesti de amor, infatiseaza intr-o maniera comica spontanietatea cu care dragostea se cuibareste in sufletele atat de schimbatoare ale oamenilor. La inceputul toamnei, publicul se poate delecta cu un spectacol, care surprinde fragilitatea relatiilor aparent tensionate dintre barbati si femei.

 

«Mici bijuterii ale constructiei dramatice, cele doua piese intr-un act produse de ArCuB sunt partituri in care geniul comic cehovian exploreaza cu voluptate natura surprinzatoare, si totusi mereu aceeasi, a relatiilor dintre barbati si femei. (…) Calitatea productiei regizate de Mircea Cornisteanu se bazeaza pe cele doua ingrediente de baza ale oricarui spectacol: un text genial si actori pe masura lui.»                                                                                                                        

 (Anca Ionita – Business Review)

 

  • VIŢELUL DE AUR de Ilf si Petrov

Sambata, 5 octombrie, ora 19.00

Regia: Eugen Gyemant;Scenografia: Vladimir Turturica si Tudor Prodan

Cu: Tudor Aaron Istodor, Catalin Babliuc, Dan Radulescu, Lucian Iftime, Smaranda Caragea, Radu Iacoban.

 

Toti cei din jurul lui Alexander Koreiko incearca sa-si explice cum reuseste acesta sa-si duca zilele cu leafa infima pe care o castiga, in calitatea lui de slujbas marunt intr-o intreprindere ruseasca. Viata mizera pe care o duce nu pare sa-l nemultumeasca insa pe Koreiko si aceasta pentru ca, in realitate, decentul si umilul functionar este un escroc plin de bani, iar saracia pe care o afiseaza nu este decat un mod de a ii induce in eroare pe ceilalti si a se pune la adapost de eventualele repercusini venite din partea sistemului sovietic. Un motiv perfect pentru Ostap Bender si camarazii sai sa-l vaneze pas cu pas, cu scopul evident de a beneficia de pe urma averilor lui ilegale.

 

«Lumea fictionala se croieste in sase actori interpreti, pe rand, ai personajelor care populeaza fabula ca un bildungsroman tragicomic: marunti functionari sovietici, cooperatisti simpatici si usor de dus de nas, vanzatori la ghiseu. […] O echipa formata din tineri artisti (regizor, scenografi si actori) isi dedica toate resursele creative pentru a deschide porti catre o lume a intamplarilor care te fac sa meditezi, printre zambete.»

(Ana-Maria Nistor – Revista Luceafarul)

  • MARFĂ VIE de A.P. Cehov

Duminica, 6 octombrie, ora 19.00

Regia: Dragos Campan; Dramatizare: Nicolae Urs; Scenografia: Maria Dore

Cu: Ana Covalciuc, Tudor Smoleanu si Florin Busuioc.

 

Problematica cehoviana a cuplului, cu alunecari imprevizibile de la casnicie la adulter si la singuratatea constientizata este abordata cu mult umor in montarea regizorului Dragos Campan. Rasturnarile spectaculoase de situatie, presarate cu partituri tragi-comice, pe care actorii le valorifica la maximum, sunt deosebit de incitante si constituie o bogata sursa de amuzament.

«Marele talent al lui Cehov face ca, la o suta treizeci de ani de la publicarea nuvelei „Marfa vie”, sa rasara un nou spectacol de teatru care are la baza opera sa. Am pornit acest proiect, in perfect acord cu realizatorul dramatizarii si actorii, cu gandul de a oferi publicului un spectacol Cehov. Clasic. Fara viziuni regizorale si creatii scenografice care pun in plan secundar opera autorului. Sincer, am zis: nu cred ca va discuta cineva peste o suta de ani despre talentul nostru, asa ca hai sa ne bucuram cu totii, artisti si spectatori, de cel a lui Cehov. Tipul promite… »

(declara regizorul Dragos Campan)

  • PRIZONIERUL DIN MANHATTAN dupa Neil Simon

Sambata, 12 octombrie, ora 19.00

Regia: Iarina Demian; Scenografia: Adriana Grand

Cu: Tiberiu Paun, Afrodita Androne, Sorin Cocis, Jeanine Stavarache, Magda Catone, Mariana Danescu.

Captivi in mentalitatea societatii in care traiesc, Mel si Edna lupta sa isi asigure intreg confortul omului modern: un apartament frumos mobilat si utilat, in mijlocul New York-ului, cu o priveliste de care se pot bucura in putinele ore petrecute acasa. Cand zbuciumul existential pare ca incepe sa se domoleasca, Mel e concediat, dupa 22 de ani de munca. Situatia nou creata afecteaza familia, dar se extinde si asupra rudelor, care se simt datoare cu o reactie. Episodul dramatic din viata personajului devine o adevarata comedie.

 

«Remarc inca o data autenticitatea felului de a spune regizoral povestea. Rezultatul este un spectacol nascut, nu facut, o savuroasa si profunda istorie de viata in care amarul si situatiile comice coexista si se completeaza bogat si variat.»

(Razvana Nita – PORT.ro)

  • DOM JUAN de Jean Baptiste Poquelin de Molière

Duminica, 13 octombrie, ora 19.00

Director de scena: Victor Ioan Frunza; Scenografia: Adriana Grand.

Cu: Marius Bodochi, Sabina Branduse, George Costin, Nicoleta Hancu, Alexandru Ion, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Vladimir Purdel.

Pornind de la o piesa clasica, montata pe mii de scene si cunoscuta tuturor, spectacolul regizat de Victor Ioan Frunza se joaca intr-o maniera aparte. Cu maiestria unui caricaturist, acesta dubleaza comicul de situatie prin accentuarea umoristica a laturii prea libertine a lui Dom Juan. Viziunea cu totul noua asupra piesei face ca tanarul personaj sa depaseasca barierele timpului. El inceteaza de-a mai fi un exponent al secolului al XVII-lea si devine simbolul omului care se distanteaza de morala si sfideaza normele sociale. Cu o infatisare aparte si un cinism care frapeaza si place in acelasi timp, Dom Juan isi cucereste publicul pe loc. Indiferenta si nonsalanta cu care abordeaza subiectele sensibile surprind pana la amuzament si, totodata, determina spectatorii sa devina partasi la modul lui de a actiona si a gandi

  • CINĂ CU PRIETENI de Donald Margulies

Miercuri, 16 octombrie, ora 19.00

Regia: Claudiu Goga; Scenografia: Lia Dogaru

Cu: Cerasela Iosifescu, Vlad Zamfirescu, Nadiana Salagean, Marius Cordos.

 

Dupa ani petrecuti impreuna, zeci de vise comune si iluzia unei prietenii pe viata, in destinul a doua cupluri prietene se produce un eveniment neasteptat, care spulbera pe loc linistea personajelor. Tot ce urmeaza in spectacol indeamna publicul la reflectii despre dragoste si casnicie, despre evolutia unui cuplu in general. Sub o aparenta amuzanta, replicile dintre personaje sunt foarte taioase. Regizorul este delicat si precis in lucrul cu actorii, iar creatiile celor patru protagonisti sunt la inaltimea acestei propuneri, extrem de ofertante.

 

«Toate cliseele sunt acolo! Parca le-a contabilizat cineva maniac… Relatia dintre un barbat si o femeie, sot si sotie, acestia si copiii lor cu toata tevatura zilnica, cu aceleasi drumuri la scoala si inapoi, la o mie de activitati, relatia de cuplu cu un alt cuplu, sfarsiturile de saptamana si vacantele cu toti pruncii, slujbele, excursiile, micile daruri pe care le primim sau pe care le oferim prietenilor la intoarcerea dintr-o vacanta, vorbaria enorma despre toate si despre nimic, o rutina istovitoare si periculoasa. Cati reusesc sa scape integral de ea?»

(Marina Constantinescu – Romania Literara)

  • COMEDIE PE ÎNTUNERIC de Peter Shaffer

Joi, 31 octombrie, ora 19.00

Regia: Cristian Dumitru; Scenografia: Raluca Ştefan- Negoescu

Cu: Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comanici, Tiberiu Paun, Vlad Jipa, Viorica Bantas si Cristina Florea.

O banala pana de curent produsa intr-o seara de duminica de o importanta vitala pentru protagonisti, deviaza intreaga derulare a evenimentelor pregatite cu grija si migala de acestia. Lucrurile nu decurg nici pe departe asa cum fusesera planuite, fiindca intunericul se lasa brusc peste personaje, iar confuziile si surprizele se tin lant.

Piesa pusa in scena la ArCuB este o savuroasa comedie de situatii, care ne reaminteste cu originalitate ca suntem supusi neprevazutului.

 

«Spectacolul, jucat de actori mai putin solicitati pe alte scene, are hazul lui, fiecare dintre protagonisti construindu-si rolul cu atentie si sensibilitate.»

(Nicolae Prelipceanu – TEATRUL, Azi)

Biletele pentru spectacolele noastre pot fi achizitionate de la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batiste nr. 14) si online pe bilete.arcub.roDetalii pe www.arcub.ro si pe facebook.com/ArCuB

Parteneri media: TV CITY, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, RFI Romania, Şapte Seri, mediaTRUST Romania, Ring, Be Where, RATB, Carturesti, Igloo.

Parteneri media online: Port.ro, modernism.ro, iconcert.ro, metropotam.ro, 4arte.ro, goingout.ro, hipmag.ro, inoras.ro, urban.ro, orasulm.eu, hotcity.ro, bigcitylife.ro, ziarulmetropolis.ro, yorick.ro, teatral.ro.

You may also like

Lasă un răspuns