Institutul Cultural Roman opereaza in cadrul legal existent asigurat de Legea nr. 356 din 2003, Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei nr. 27 din 13 iunie 2012 si de reglementarile ulterioare. Misiunea sa consta in promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in strainatate. Institutul are ca scop major sporirea vizibilitatii, cunoasterii si prestigiului valorilor romanesti in lumea de astazi.
Obiectivele strategice ale Romaniei se ating prin actiuni de dezvoltare interna, initiative de politica externa si programe de afirmare culturala. Ceea ce intreprinde Institutul Cultural Roman reprezinta o componenta complementara, de importanta majora, pentru atingerea acestor obiective.
Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 492 din 2004, s-au organizat institute culturale romane in diferite capitale sau metropole ale lumii (Paris, New York, Viena, Londra etc.), astfel incat Institutul Cultural Roman s-a transformat, treptat, intr-un actor international. Institutul actual pastreaza aceasta statura, precum si preocuparile din anii anteriori de promovare a artistilor emergenti, de colaborare cu presa culturala influenta, din diferite tari, de asigurare a prezentei romanesti la mari evenimente internationale (targuri de carte, festivaluri, conferinte, expozitii etc.).
Pentru ca Institutul Cultural Roman sa-si poata indeplini rolul unui actor global, in serviciul sporirii vizibilitatii, cunoasterii si prestigiului culturii si civilizatiei nationale, este indispensabila, insa, lansarea de programe noi si extinderea initiativelor benefice de dezvoltare din trecut. De la inceput, este de asumat nevoia unei intelegeri cuprinzatoare a culturii, sincronizarea cu lumea actuala. Consideram cultura drept un intreg complex ce include cunoastere, convingeri, arta, morala, legi, obiceiuri, tehnici dobandite de o comunitate, care ii organizeaza viata si aspiratiile. Asa stand lucrurile, includem in cultura pe care institutul o reprezinta , in tara si in strainatate, in mod firesc, literatura, muzica, artele vizuale, stiintele – incepand cu economia si dreptul si, desigur, stiintele experimentale – arhitectura, filosofia, reflectia teologica. Asiguram, in felul acesta, asumarea comprehensiva, la nivel contemporan, a culturii de catre Institutul Cultural Roman.
Pluralismul sanatos al viziunilor, abordarilor si modalitatilor de expresie este mediul cel mai propice culturii. Institutul Cultural Roman incurajeaza initiativele innoitoare, creatiile originale si sprijina financiar autorii in cadrul unei competitii deschise, in care jurii independente iau decizii pe baza valorii proiectelor prezentate.
S-au facut, pana de curand, finantari preferentiale, la marginea legii, pentru activitati cu rezultate adesea efemere. Unele persoane au fost platite cu sume neobisnuit de mari pentru activitati cu impact, in fapt, redus, iar astazi ele reactioneaza vehement la orice schimbare. Institutul Cultural Roman ia distanta de favorizarea unora in dauna altora si cere tuturor folosirea chibzuita a resurselor, in serviciul creatiei culturale efective. Se restabileste legalitatea in folosirea resurselor financiare.
Se pune capat desemnarilor in functii fara ratiuni profesionale, dar si finantarilor la marginea legii. Institutul Cultural Roman este, prin natura misiunii sale, solidar cu dezbaterea civilizata, in care atacul la persoana, sofismele deformarii prealabile a opiniei celuilalt, spre a o putea combate, si celelalte mijloace care degradeaza discutia publica nu isi au locul. Facem, de la inceput, distinctia intre programe, proiecte si actiuni, iar in cele ce urmeaza avem in vedere doar programele pentru 2013. Programele se sustin cu proiecte ce se selecteaza prin competitie, pe baza de criterii transparente, de catre jurii independente, si se pun in aplicare prin numeroase actiuni ale persoanelor, personalitatilor, organizatiilor si institutiilor. Programele, care se prezinta sintetic in cele ce urmeaza, au la baza fundamentari si cuprind detalierile tehnice necesare si calculul financiar. Se vor pune in aplicare, in 2012 – 2013, urmatoarele programe:
I. Programul Incheierea organizarii institutelor culturale romane din afara tarii si deschiderea de noi institute: Unele institute culturale romane din exterior nu au sediu (Bruxelles, de pilda), altele nu au biblioteca (Viena, spre exemplu), altele au devenit unitati de impresariat artistic, lasand neexploatate oportunitatile locului (Istanbul), multe institute au facut mai ales actiuni in care era specializat directorul (New York), activitatea fiecarui institut a ramas prea ocazionala si cu impact relativ redus. Institutul Cultural Roman procedeaza la normalizarea organizarii si functionarii institutelor culturale romane din exterior conform unor cerinte precum:
a) Concentrarea fiecarui institut pe cateva proiecte proprii, cu grad mare de relevanta si impact in raport cu particularitatile tarii gazda;
b) Asigurarea unei retele relevante de parteneri cu impact in tarile respective, inclusiv cu universitati si institute de cercetare de prim plan;
c) Organizarea Bibliotecii Culturii Romane in fiecare institut si inzestrarea ei cu carti produse inauntrul si in afara Romaniei, in baza unei cooperari organizate cu editurile;
d) Asigurarea ofertei de Cursuri de invatare a limbii romane, conform practicilor altor tari din Uniunea Europeana;
e) Asigurarea prezentei tarii in enciclopedii, dictionare, manuale, alte volume, in publicatii si dezbateri, si a promovarii de puncte de vedere documentate, menite sa puna in evidenta adevaruri privind istoria si cultura Romaniei;
f) Sporirea traducerii de scrieri din limba romana si a numarului traducatorilor;
g) Asigurarea prezentei valorilor artistice (arte plastice, muzica, film etc.) ale culturii romane si a innoirilor aduse de noile generatii pe scena internationala;
h) Echiparea fiecarui institut cu sediu, echipamente de comunicare, biblioteca si celelalte mijloace necesare;
i) Alte cerinte cuprinse in hotararile Masuri pentru consolidarea cunoasterii si prestigiului culturii romane (nr. 15.121 din 1 octombrie 2012) si Notificare (nr. 15.450 din 8 octombrie 2012); Exploram si folosim posibilitatile de deschidere de institute culturale romane la Beijing (China), Moscova (Rusia), Sao Paolo (Brazilia), Alexandria (Egipt), Atena (Grecia), München-Nürnberg (Germania), Kiev (Ucraina) (conform hotararii nr. 15.428 din 10 octombrie 2012).
II. Translation and Publication Support Programme (TPS) si Programul Publishing Romania, care au ca scop traducerea si publicarea de autori romani in strainatate, continua si se extind. Institutul Cultural Roman va aloca resurse bugetare si extrabugetare pentru a subventiona anual traducerea a cel putin treizeci de autori. Juriile concursurilor vor fi reorganizate, asigurandu-se transparenta concursurilor. Mecanismul pietei se respecta. Promovarea deopotriva a autorilor consacrati si a autorilor care aduc innoiri este o datorie a Institutului Cultural Roman. Prin traduceri in diferite limbi, cultura romana va trebui reprezentata in primul rand de contributiile ei solide si durabile.
III. Programul Cantemir are ca scop sprijinirea proiectelor prezentate de operatorii romani si autorii strainii destinate sa mareasca vizibilitatea si recunoasterea valorilor si contributiilor Romaniei. Acest program asigura finantari de proiecte.
IV. Programul Orizont are ca scop sprijinirea autorilor din Romania care participa la innoirea validabila international in domeniul lor de activitate si consta din finantari pe sase luni pentru documentare, participare la reuniuni internationale si publicarea de lucrari competitive.
V. Programul EUNIC are ca scop amplificarea cooperarii in reteaua europeana a institutelor culturale si consta in sprijinirea financiara a acestei cooperari.
VI. Programul Prezenta Romaniei in Bibliotecile lumii are ca scop ameliorarea alimentarii cu publicatii din tara noastra a marilor biblioteci si asigurarea prezentei Romaniei in scrierile de referinta din lume. Se constata, in acest moment, grave lipsuri in ceea ce priveste preluarea scrierilor romanesti in bibliotecile lumii. Prea putine carti si prea putini autori romani sunt reprezentati in bibliotecile de referinta. Chiar si in ultimii ani au fost publicate istorii ale unor institutii ale statelor moderne, din Europa, din care Romania lipseste. Programul isi propune sa curme aceste situatii prin explorarea posibilitatilor prin care autorii romani pot fi prezenti bibliotecile lumii si prin organizarea demersurilor prin care tara noastra poate fi prezenta in enciclopedii, dictionare, istorii, volume semnificative.
VII. Programul Prezentarea contributiilor romanesti are ca scop prezentarea sistematica a valorilor romanesti in competitiile lumii. Sub aspect istoric, sunt de etalat contributii originate in spatiul carpatic la cultura si civilizatia lumii. Sub aspectul actualitatii, este vorba de a decanta si etala contributiile teologice, literare, filosofice, stiintifice originale ale Romaniei de astazi. Se elaboreaza si editeaza volumul 100 de contributii ale Romaniei. Se organizeaza expozitia itineranta Ipoteze, teorii si contributii ale Romaniei in stiinta si tehnologie.
VIII. Programul Expozitiile itinerante ale Institutului Cultural Roman are ca scop prezentarea tematica coerenta si concludenta a culturii si civilizatiei romanesti, cu participarea unora dintre creatorii insisi. De exemplu, expozitia itineranta Pictori romani de azi, expozitia itineranta Prozatori romani de azi, expozitia itineranta Poeti romani de azi, ciclul de filme Filme romanesti de azi, expozitia itineranta Valori ale culturii traditionale romanesti si altele. Se organizeaza expozitii itinerante pe criterii de performanta si in functie de temele ce se propun si se dovedesc a fi competitive.
IX. Programul Romania democratica si europeana are ca scop sa stimuleze dezbaterea autohtona, cu participare internationala, asupra economiei, dreptului, administratiei, asupra functionarii si performantelor institutiilor romanesti, sa etaleze realitatile tarii noastre si sa asigure participarea autorilor romani la dezbaterea internationala a problemelor regionale, europene si globale. In cadrul acestui program se organizeaza actiuni precum:
a) acordarea de premii anuale – premiul „Economia”, premiul „Justitia”, premiul „Democratia”, pentru cele mai bune scrieri consacrate Romaniei actuale in domeniile respective;
b) dezbaterea anuala Economia Romaniei actuale. Oportunitati si tendinte;
c) dezbaterea anuala Viitorul Europei. Concepte ale reorganizarii. Agenda 2020;
d) conferinta internationala Europa – legitimare si democratie ;
e) reuniunea internationala Proiecte pentru Magna Charta a culturii europene;
f) conferinta internationala Criza 2008-2012. Schimbarea lumii.
X. Programul Participarea Romaniei la targuri de carte, festivaluri si alte manifestari internationale de referinta. Institutul Cultural Roman organizeaza standurile tarii noastre la targurile internationale de carte de la Paris, Londra, Torino, Göteborg, Madrid-Barcelona, Viena, Varsovia. Institutul Cultural Roman sprijina participarea teatrelor, orchestrelor si solistilor din Romania la festivaluri de referinta. Institutul Cultural Roman sprijina participarea de autori romani la manifestari internationale semnificative. Participarile teatrelor si ale orchestrelor se fac prin inregistrarea unui proiect si pe baza deciziei unui juriu sau a unei comisii de selectie, care opereaza cu criterii comunicate public, in prealabil. Institutul Cultural Roman organizeaza in fiecare an Festivalul Filmului European la Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, sprijina organizarea Festivalul International de Teatru de la Sibiu si sustine TIFF – Festivalului International de Film de la Cluj-Napoca. Se sprijina festivaluri de anvergura internationala organizate in diferite orase din tara.
Institutul Cultural Roman participa la promovarea Festivalului „George Enescu”, organizat la Bucuresti, si sustine proiecte multiple ale muzicienilor romani (proiectul „Enescu Re-Imagined”, proiectul SoNoRo. Interfete si altele).
Institutul Cultural Roman sprijina Zilele Filmului Romanesc, Festivalul National de Teatru si alte manifestari ale artistilor romani, cu relevanta internationala.
XI. Programul Romania culturala are ca scop sprijinirea comunitatilor romanesti din afara tarii. Acest program include actiuni precum:
a) Cursuri de invatare a limbii romane pentru noile generatii;
b) Caravana culturala pentru comunitatile din vecinatatea Romaniei;
c) Sprijinirea formatiunilor si personalitatilor care sunt angajate in afirmarea identitatii culturale proprii;
d) Sprijinirea festivalurilor ce se organizeaza in diferite locuri pentru afirmarea identitatii;
e) Organizarea de ateliere practice de pictura si sculptura;
f) Organizarea de tabere si scoli de vara pentru tinerii din comunitatile mentionate;
g) Sprijinirea organizarii „Zilei limbii romane”;
h) Sprijinirea initiativelor culturale ale diasporei romanesti de pe diferite continente si din diferite tari;
XII. Programul Limba romana intre limbile europene are ca scop asigurarea de oportunitati de invatare a limbii romane si se organizeaza de catre filiale, centrala si institute. Parcurgerea cu succes a unui ciclu de invatare organizata a limbii romane trebuie sa se soldeze de acum cu un Certificate ICR, acreditat international.
XIII. Programul Bursele Institutului Cultural Roman are ca scop sprijinirea talentelor indigene in efortul lor de pregatire specializata si consacrare, sprijinirea unor activitati culturale ale romanilor din strainatate, sprijinirea traducatorilor straini de scrieri din limba romana si sprijinirea de jurnalisti straini in vederea documentarii.
Se acorda bursele:
Bursa „Univers” se acorda pentru traducatori straini din limba romana si consta din subventia pe 1-2 luni pentru stagii de pregatire in Romania;
Bursa „Constantin Brancusi” se acorda artistilor plastici si consta din subventia pentru a petrece trei luni la institutii de profil din Paris;
Bursa „George Enescu” se acorda muzicienilor si consta din subventia pentru a petrece trei luni la institutii de profil din Paris;
Bursa „Nicolae Iorga” se acorda romanilor care traiesc in afara tarii si consta din subventia pentru a petrece trei luni intr-o institutie din Romania.
Bursa „Seton-Watson” se acorda cercetatorilor stiintifici straini si consta din subventia a trei luni de stagiu intr-o institutie de profil din Romania in vederea elaborarii unei lucrari care include subiecte romanesti.
Bursa „Lucian Blaga” se adreseaza tinerilor romani si consta din subventia pentru a petrece patru luni in vederea documentarii si cercetarii stiintifice intr-o institutie din alta tara.
Bursa „Europa” se adreseaza jurnalistilor romani si straini si consta din subventia unui stagiu de trei luni intr-o institutie din alta tara, respectiv din Romania, pentru a realiza proiecte vizand tara noastra si cultura romana.
XIV. Programul Publicatiile Institutului Cultural Roman este destinat aducerii la cunostinta publicului din diferite tari a actiunilor Institutului Cultural Roman si a evenimentelor majore din cultura si civilizatia nationala. Astfel, Institutul Cultural Roman editeaza:
a) Buletinul Informativ bilunar al Institutului Cultural Roman, ce informeaza asupra activitatilor majore din centrala, filiale si institute;
b) Publicatia Lettre Internationale;
c) Alte publicatii ce se propun si se selecteaza prin concurs;
d) Se sustin financiar publicatii din afara tarii (Moldova, Ucraina etc.), precum reviste culturale, reviste de istorie, reviste literare, reviste de cultura ale tinerilor, reviste de didactica a limbii si literaturi romane.
XV. Programul UNIVERSALIA are ca scop promovarea cooperarilor Institutului Cultural Roman, ale filialelor si institutelor sale, cu parteneri externi si consta in finantarea de proiecte competitive.
XVI. Programul Crearea Filialelor Institutului Cultural Roman in provinciile istorice ale Romaniei are ca scop largirea accesului creatorilor din tara la programele institutului si sporirea resurselor financiare.
XVII. Alte programe au ca scop sprijinirea creatorilor si a uniunilor de creatie prin actiuni precum: editarea de cataloage de autor; folosirea oportunitatilor Editurii ICR; realizarea de site-uri internet si DVD-uri tematice; realizarea de filme documentare si monografice; sustinerea prezentei scriitorilor romani la festivaluri internationale de literatura; acordarea de burse/rezidente pe baza de reciprocitate; organizarea de reuniuni tematice regionale.
XVIII. Programul Mobilizarea Resurselor Financiare. In 2011 Institutul Cultural Romana a avut resurse financiare in proportie de 97%, provenite din alocari bugetare, si 3% din venituri proprii. Pentru programele sale din 2013 si din anii ce vin Institutul Cultural Roman are nevoie de o finantare anuala de cel putin 15 milioane de Euro. Acest nivel de finantare nu se poate asigura decat daca, pe langa alocarile bugetare, care trebuie sa fie cat mai ridicate, se obtin si resurse extrabugetare (valorificari de materiale si actiuni specifice, sponsorizari, donatii etc.) si se angajeaza programe cu finantare europeana. Atat centrala Institutului Cultural Roman, cat si filialele din teritoriu si institutele culturale amplasate in exterior se vor preocupa, fiecare, de cresterea resurselor extrabugetare si de accesarea resurselor europene. Acele resurse extrabugetare si programe europene care se obtin de o unitate (filiale sau institute) raman la dispozitia acesteia.
XIX. Cu incepere din 2012 si pe tot parcursul anului 2013, ICR se va implica, impreuna cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in configurarea unui posibil Program Operational Sectorial pentru Cultura si Turism care, dupa aprobarea de catre Guvern si de catre Comisia Europeana, sa fie implementat in cadrul programarii bugetare unionale 2014-2020.
In respectul bunelor practici ale Institutului Cultural Roman, dar subliniind cele de mai sus, ne propunem sa aliniem actiunile noastre la agenda globala de dezvoltare Europa 2020, care considera „industriile creative si culturale ca pe unele motoare importante de inovatie economica si sociala in alte sectoare“. Astfel, vizam sa integram Romania pe harta culturala a civilizatiei europene si internationale, intr-o viziune geostrategica, demna de orice stat modern.