Fundatia Calea Victoriei va invita, in 13 octombrie, sambata, de la orele 11:00, la a doua intalnire din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei“ .
Tema celui de-al doilea eveniment va fi “Politetea ca arma” pornind de la cartea scrisa de Alexandru Paleologu. Doamna Georgeta va analiza impreuna cu Theodor Paleologu importanta politetii, acest ansamblu complex de reguli care fac posibila si agreabila comunicarea sociala. De asemenea, vor creiona port retele unor aristocrati romani din secolul XX, personalitati marcante a caror amintire dainuie si azi, prin cartile si faptele lor memorabile, cum ar fi Alecu Paleologu, Manole Filitti, Onu Mavrocordat, Dimitrie Calimachi, si altii. Acesti oameni remarcabili reprezinta – prin stilul lor de viata, normalitatea si nobletea lor sufleteasca – dincolo de vremea lor, modele si repere memorabile pentru noi, cei de astazi.
Celebru scriitor, eseist, critic literar, diplomat si om politic roman, Alexandru Paleologu s-a nascut intr-o veche familie boiereasca care isi are originile in Imperiul Bizantin, familie care s-a mutat din Lesbos in Țarile Romane la inceputul secolului al XVIII-lea. Al. Paleologu a fost descendent al domnitorului Constantin Brancoveanu si este unul dintre marii oameni de cultura care au adus prin inteligenta, rafinamentul si eruditia sa spiritul aristocratiei interbelice pina aproape de zilele noastre.
Doamna Georgeta Filitti va analiza impreuna cu Theodor Paleologu importanta politetii, acest ansamblu complex de reguli care fac posibila si agreabila comunicarea sociala. De asemenea, vor creiona portretele unor aristocrati romani din secolul XX, personalitati marcante a caror amintire dainuie si azi, prin cartile si faptele lor memorabile, cum ar fi Alecu Paleologu, Manole Filitti, Onu Mavrocordat, Dimitrie Calimachi, si altii. Acesti oameni remarcabili reprezinta – prin stilul lor de viata, normalitatea si nobletea lor sufleteasca – dincolo de vremea lor, modele si repere memorabile pentru noi, cei de astazi.
Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogalniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeste premiul Academiei (1983).
Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron
Locatie: Hanul Manuc, Sala Conferinte.
1 comment
de retinut