Parintii stiu cel mai bine cat de daunator este atasamentul copiilor de calculator si de jocurile pe calculator, avand in vedere ca un copil uita de teme si de cat timp a petrecut in fata calculatorului cand se lasa prins in lumea jocurilor. Unii parinti sunt de a dreptul speriati de efectul jocurilor pe calculator asupra copiilor lor cand acestia uita de scoala, de teme, de activitati sportive sau de prietenii din viata reala si cu care prefera sa socializeze doar prin intermediul jocurilor.
Din ce in ce mai multi parinti cauta solutii sa reduca timpul petrecut de copii lor in fata calculatorului si de cele mai multe ori le interzic accesul, il paroleaza sau deconecteaza internetul pentru asta.
Dar putini sunt cei care stiu ca unele jocuri pot fi benefice pentru copii si ajuta la dezvoltarea atentiei si la imbunatatirea reflexelor.
Daca o mare parte din jocuri prezinta o lume violenta si nu sunt indicate pentru toate categoriile de varsta exista si jocuri care sunt benefice si care pot ajuta in educatia copiilor. Primele jocuri care intra in aceasta categorie sunt cele logice in care pentru a rezolva o problema si pentru a termina jocul nu trebuie sa ucizi tone de monstrii sau sa arunci in aer cladiri, ci trebuie sa gandesti logic si sa gasesti solutia salvatoare. Aceste jocuri stimuleaza creierul si ii forteaza pe copii sa gandeasca dezvoltandu-le creativitatea si gandirea. Ele nu sunt exclusiv pentru copii, ci si adultii pot fi implicati in aceste activitati si de cele mai multe ori raman captivati si antrenati in joc. S-a dovedit medical efectele benefice ale jocurilor pe calculator atat in ceea ce ii priveste pe copii cat si pe adulti si unele studii de specialitate releva faptul ca o jumatate de ora pe zi petrecuta in fata calculatorului te relaxeaza si te elibereaza de stres, putand prelungi astfel durata de viata a unei persoane.