In perioada 17 martie – 19 iunie, Muzeul National de Istorie a Romaniei va invita la expozitia „’70/’80. Tineretea noastra”.
Prin intermediul acestui demers, organizatorii doresc sa supuna atentiei o alta perspectiva de prezentare a vietii tinerilor intr-una din cele mai dure perioade ale istoriei recente, ultimele doua decenii ale Romaniei comuniste.
Structurata pe trei mari capitole, expozitia „’70/’80. Tineretea noastra” prezinta viata tinerilor intre 7 ani (intrarea in randul organizatiei pionerilor) si 30 de ani (iesirea din U.T.C.) pe cateva coordinate principale: palierul ideologic, prezenta Securitatii si viata cotidiana. Daca partea ideologica este centrata pe imagine, cea privind prezenta Securitatii in viata tinerilor este axata pe documentele pastrate in arhivele CNSAS. Viata cotidiana este prezentata prin diverse „artefacte” care prin simpla lor prezenta trezesc amintiri pentru cei care au trait in acea perioada. Dorind sa aiba un impact public cat mai bine reliefat, palierul ideologic este configurat pornind de la modele grafice standard din acele vremuri (colaje, desen, lozinci etc.).
In cadrul expozitiei „’70/’80. Tineretea noastra” sunt create doua spatii interactive unde cei care se recunosc a fi fost tinerii anilor ’70-’80, care au ceva de povestit si rememorat pot opta sa contribuie la pastrarea unor fragmente dintr-o altfel de istorie a acelor timpuri prin inregistrari ad-hoc a amintirilor lor sau prin completarea „caietului de amintiri”. De asemenea, in cadrul expozitiei vor rula filme documentare avand ca subiect tinerii si preocuparile lor din acele vremuri precum: Supravegheat de Securitate in anii ’70-’80 (regizor Nicolae Margineanu), Arhitectura si puterea (regizor Nicolae Margineanu), Demascarea (regizor Nicolae Margineanu), Anii tineretii noastre (regizor Mihai Constantinescu), Clonarea omului nou (regizor Mihai Constantinescu), dar si interviuri realizate de Centrul de Istorie Orala al CNSAS cu artisti in voga din acea perioada.
Data: 17 martie – 19 iunie
Expozitie „’70/’80. Tineretea noastra”
Muzeul National de Istorie a Romaniei
Calea Victoriei, nr. 12