Cu totii avem hobby-uri, iar pescuitul este unul dintre cele mai frecvente. Indiferent cat de mult ne-ar placea sa stam cu undinta in mijlocul apei, atunci cand nu reusim sa prindem nici un peste cateva zile la rand, incepe sa se simta o usoara stare de frustrare.
Daca vi s-a intamplat asta deja, poate ar fi cazul sa va cumparati un sonar pentru pesti. Nu costa foarte mult si este destul de practic.
Pentru a prinde peste nu aveti nevoie de noroc sau de vreo tehnica deosebita. Trebuie sa luati in calcul doar trei lucruri – sa fiti in locul potrivit, sa fiti acolo la momentul potrivit si sa aveti momeala potrivita. Daca nu vreti sa mai bagati norocul in aceasta ecuatie, atunci aveti nevoie de un sonar, care va ajuta sa intelegeti cand indepliniti cele trei criterii amintite mai sus, fara a pierde timp.
Ce este un sonar pentru pescuit?
Pe scurt, sonarul este un instrument care ne ajuta sa vedem ce este sub apa pana la o adancime de cativa metri, in functie de performantele acestuia. Acesta detecteaza pestii mici sau mari, stufarisul de pe fundul apei, buruienile acvatice, pietrele, nisipul etc.
Se poate monta pe barca, se poate utiliza un flotor din pachet pentru a se pozitiona sonda deasupra apei sau poate fi atasat senzorul unei undite. In principiu, se mai pot folosi si alte metode, in functie de inspiratie.
Nu are importanta daca vorbim de o apa curgatoare sau nu, de o apa foarte adanca sau de una foarte mica. Totul functioneaza pe baza de unde care pot fi interpretate cu ajutorul unui ecran. Pentru utilizarea corespunzatoare si pentru interpretarea corecta a informatiile trebuie citite instructiuniile fiecarui produs in parte.
Cum alegem cel mai bun sonar?
Pe piata exista atat sonare pentru pescuit de calitate, dar si sonare care lasa de dorit. Daca nu am vazut niciodata cum se foloseste unul, am putea cadea in capcana de a cumpara unul aproape nefolositor. Nu pretul cel mai mic ar trebui sa fie criteriul cel mai important.
Trebuie sa tinem cont de mediul acvatic in care vrem sa il folosim. Adancimea si limpezimea apei sunt factori extrem de importanti atunci cand vrem sa cumparam un sonar util.
Unul dintre elementele de care trebuie sa tinem cont cand alegem un sonar este puterea acestuia. Pentru lacurile mici si limpezi nu avem nevoie de o putere mare. In schimb, pentru ape adanci sau tulburi avem nevoie de o putere cat mai mare.
Frecventa este un alt element important. Avem nevoie de o frecventa mare, de 192 kHz sau 200 kHz in cazul apelor mici, desi poate parea paradoxal. O fecventa mai mica, de 50 kHz este utila in cazul apelor mari.
Putem gasi atat sonare cu frecventa joasa cat si sonare cu frecventa inalta. Trebuie sa alegem intre ele doar atunci cand avem un buget limitat. Exista si sonare care pot comuta de pe frecventa inalta pe frecventa joasa, insa sunt mai scumpe.
Transductorul este un alt element important. La acesta trebuie sa tinem cont de unghiul de scanare. Cu cat acesta este mai mare, cu atat va fi mai putin sensibil in ape adanci, insa va oferi o raza mai mare de vedere.
Toate aceste elemente sunt inutile daca nu avem un display care sa ne ajute sa interpretam datele culese. Cele mai bune sunt cele color si cu o rezolutie cat mai mare.
Cea mai buna solutie este sa cautati un magazin online de incredere, cu sectiune specializata in ustensile pentru pescuit, si sa comandati in functie de recomandarile de mai sus.