Cel mai usor mod prin care poate fi explicat principiul de functionare al unui sistem se raporteaza la detaliile explicative care tin de constructia sa. Acelasi lucru il putem spune si despre panourile solare, acestea nefiind altceva decat grupuri compacte de celule solare care functioneaza la unison sub impulsul aceluiasi obiectiv – acela de a transforma energia electrica in cea termica, atat de utila consumatorilor de rand pe tot parcursul anului.
Cat de eficiente sunt modelele de panouri solare termice?
Deosebit de utile, mai ales daca vorbim despre proprietarii de locuinte care doresc sa se bucure pe deplin de utilizarea apei calde menajere la un nivel constant pe tot parcursul anului. Majoritatea sistemelor de panouri solare sunt alcatuite fie din tuburi vidate, fie detin o structura plana. Agentul termic este introdus in interiorul tuburilor vidate de cupru, rolul sau fiind acela de a transfera energia termica provenita de la soare spre apa menajera care urmeaza sa fie utilizata la capacitate maxima de catre locatarii spatiului respectiv. Principiul de functionare al sistemelor solare termice bazate pe ansamblurile de tuburi vidate este unul relativ simplu, in interiorul acestor tuburi fiind fixate reflectoare performante care reusesc cu succes sa capteze si sa concentreze eficient o cantitate ridicata de lumina solara.
Este mai eficienta alternativa panourilor fotovoltaice?
In primul rand, ar trebui sa stiti faptul ca principalele componente ale acestor sisteme sunt reprezentate de celulele fotovoltaice, acestea fiind elementele care reusesc sa transforme integral energia solara in cea electrica. O sursa regenerabila de tensiune care se dovedeste prietenoasa cu mediul inconjurator, alternativa panourilor fotovoltaice ramane la mare cautare de catre proprietarii care si-au dezvoltat un puternic simt civic pe care doresc sa il conserve prin propria locuinta. Mecanismele fizice pe care se fundamenteaza aceasta trasformare a energiei solare in energie electrica sunt reprezentate de efectul fotoelectric intern, dar si de efectul fotovoltaic. Aceste doua fenomene sunt specifice materialelor semiconductoare, eficienta lor globala fiind relationata 100% cu grosimea stratului semiconductor.
Cat de des trebuie sa curatam panourile solare?
Intretinerea acestor sisteme nu reprezinta o problema pentru proprietari, fiind suficienta o monitorizare atenta a acestora doar in momentele in care sesizati ca exista o problema legata de functionarea si eficienta lor. Bineinteles, montajul lor in mediul exterior nu este lipsit de riscuri, de cele mai multe ori murdaria provocata de pasari, frunzele uscate desprinse de pe crengile copacilor, poluarea sau praful excesiv fiind acei agenti externi care afecteaza atat design-ul, cat si functionarea sistemului la un randament multumitor. Toti acesti factori pot influenta rata de patrundere a razelor solare in panouri, iar dumneavoastra puteti remarca o incetinire drastica a procesului de incalzire, asociata cu pierderi multiple. Pentru evitarea acestor consecinte negative, specialistii recomanda sa monitorizati frecvent zona acoperisului care gazduieste pe suprafata sa panourile solare, asta pentru a nu ajunge in situatia ingrata de a nu va putea bucura pe deplin de avantajele energetice si functionale ale panourilor solare termice sau a sistemelor fotovoltaice.