Cardamom – condimentul fericirii
La Restaurantul Satya, bucatarii folosesc din belsug un ingredient de care s-au indragostit pur si simplu, un condiment, care prin aroma-i discreta, dar persistenta in acelasi timp, poate schimba cu totul gustul unui preparat culinar.
Cardamonul, un element pe care nu l-am prea intalnit prin bucatariile romanilor, dar pe care il recomanda de fiecare data, chiar si numai prin proprietatile sale curative, transforma un fel de mancare, aparent banal, intr-unul deosebit si vindecator totodata.
Cum utilizam cardamom:
Europenii l-au denumit „samanta dragostei”, dupa ce au gustat cafeaua araba, aromatizata cu putin cardamon. Au sesizat o crestere a potentei si a dorintei. Arabii mai adauga si cateva seminte la macinarea cafelei, pentru ca aromele sa se amestece cat mai bine. Se potriveste perfect in mancarurile dulci, cu orez, cartofi sau carne. Scandinavii prepara cu ajutorul sau si prajiturile sau produsele de patiserie.
Proprietarile curative ale cardamom-ului:
In Africa de Sud, este folosit pentru tratatea infectiilor gingivale, probleme ale gatului, congestia si tuberculoza pulmonara, tulburari digestive si inflamarea pleoapelor. Ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si ale celor biliare si poate neutraliza anumite substante active ce se gasesc in veninul anumitor serpi si scorpioni.
La atingerea fiecarui firicel de cardamom macinat, imagineaza-ti ca vine de foarte departe. Este cultivat in China, Laos si Vietnam, si este considerat a fi al treilea pe lista celor mai scumpe condimente din lume, dupa vanilie si sofran.
La Restaurantul Satya, cardamomul se gaseste in retete precum Korma de legume, Kedgeree cu avocado si rosii, prajitura Amor, dar si in cateva shake-uri.