Gelato sau înghețata artizanală, cum este cunoscută pe plan local, este unul dintre cele mai populare deserturi de vară. Odată ce ai degustat un sortiment cremos, creat artizanal, va fi greu să te mai întorci la înghețata pe care o găsești în orice magazin. Ai putea crede că vei găsi gelato adevărat doar în Italia, dar, din fericire, nu e nevoie să călătorești atât de departe.
Ce trebuie să faci pentru a te bucura de adevărata experiență?
Elementele care definesc o cupă de înghețată artizanală autentică
1. Metoda de fabricație – cele mai multe gelaterii nu-ți vor dezvălui secretele, dar artizanii vor fi încântați să-ți descrie procesul prin care obțin textura sau gustul și se vor lăuda cu metoda lor secretă de amestecare sau răcire. Felul în care este produsă înghețata va avea un impact major asupra gustului și texturii produsului final.
2. Ingredientele de calitate – mereu de origine controlată sau chiar din surse bio, materia primă pentru gelato este de cea mai bună calitate. Nu vei găsi coloranți sau premixuri și, de cele mai multe ori, aromele sunt cele specifice sezonului.
3. Varietatea de arome – nu este mare, dar mereu îndestulătoare. Fie că preferi gelato de ciocolată sau nuci, fie că alegi de fiecare dată un sorbet, nu vei fi dezamăgit. Calitatea și gustul compensează numărul redus de sortimente dintr-o gelaterie.
4. Tipul aromelor – înghețata artizanală italiană este un produs gourmet. De aceea, cele mai importante gelaterii din lume îți vor oferi varietăți simple, în detrimentul unor mixuri complicate. Astfel, vei putea savura cu adevărat gustul căpșunelor proaspete sau al boabelor de cafea abia prăjite.
5. Adecvarea la dietele speciale – fie că preferi varietățile fără zahăr sau pe cele vegane, în cazul sortimentelor de gelato vei găsi ceva potrivit restricțiilor tale alimentare. Tocmai pentru că este produsă în cantități și loturi mici, înghețata artizanală poate fi adaptată pentru a satisface chiar și cei mai exigenți consumatori.
6. Temperatura de servire – înghețata artizanală se servește mereu la temperaturi mai ridicate decât înghețata normală, cu ajutorul spatulelor. Astfel, are acea textură delicată și cremoasă pe care o adori.
Știi totul despre gelato acum, nu-ți rămâne decât să-ți rezervi o călătorie la Roma sau să comanzi sortimentul preferat din shop-urile online locale. Odată ce ai ales aromele preferate, vei avea mereu parte de aceeași experiență gourmet – artizanii nu dezamăgesc niciodată!