Teascul este presa manuala folosita pentru a obtine sucul din struguri care apoi devine vin dupa fermentare. Aceasta inventie dateaza inca de pe vremea grecilor antici si este inca folosita in multe gospodarii din Romania.
Presa de vin sau teasc este un instrument folosit pentru extragerea sucului din struguri. Presa aplica o anumita cantitate de forta controlata pentru a elibera sucul din struguri. Trebuie sa aveti grija sa nu zdrobiti semintele si sa eliberati o cantitate mare de taninuri in vin. Magazinul regalfermierul.ro ofera o gama vasta de teascuri de inalta calitate, la preturi avantajoase!
Exista mai multe stiluri diferite de prese de vin, dar toate indeplinesc aceeasi sarcina importanta – eliberand cat mai mult suc din struguri cu cel mai mic timp si efort consumate.
In cele mai vechi inregistrari ale vinificatiei, strugurii au fost zdrobiti cu ajutorul fortei umane. Strugurii erau asezati in cazi mari, iar muncitorii de la podgorie presau strugurii cu picioarele goale. Sucul a fost apoi turnat in cuve pentru fermentare. Aceasta metoda a functionat bine pana cand producatorii de vin au avut nevoie de cantitati mai mari de vin pentru a satisface cererea mai mare. Strivirea strugurilor s-a dovedit prea intensa in munca, iar prima presa mecanica de vin a evoluat din aceasta nevoie. Cea mai veche presa de vin a fost descoperita in Armenia si dateaza de aproximativ 6.000 de ani. Presa de vin este considerata una dintre inovatiile esentiale care au revolutionat arta vinificatiei. Desi toate prese de vin efectueaza aceeasi extractie de suc, exista metode diferite folosite de mai multe tipuri de prese de vin.
Presa pentru cos – Una dintre cele mai vechi prese de vin, presa pentru cos foloseste o farfurie mare, care este coborata intr-un cos plin cu struguri. Presiunea placii grele zdrobeste strugurii si forteaza sucul prin lamele cosului in vase pentru fermentare.
Presa cu surub orizontal – Similara cu presa cu cos, presa cu surub orizontal aplica presiune strugurilor folosind placi mari situate pe partile laterale ale recipientului, in loc sa fie in partea de sus. Placile sunt fortate impreuna orizontal, zdrobind strugurii si extragand sucul. Aceasta metoda produce mai mult suc pe presa si este utilizata atunci cand vinificatorii trebuie sa produca cantitati mai mari de vin.
Presa pentru struguri – Presa pentru struguri foloseste un cilindru mare si un mecanism de vezica rotativa care umfla si zdrobeste strugurii de partea laterala a cilindrului. Sucul extras este apoi decantat prin mici deschideri din cilindru.
Presa cu surub continuu – Atunci cand vinificatorii au nevoie de o presa care sa poata face fata celui mai mare volum de struguri, acestia folosesc presa cu surub continuu. Un surub Arhimede aplica presiune si zdrobeste strugurii pe partile laterale ale presei, extragand sucul. Restul de tescovina sau solidul strugurilor este aruncat in timp ce strugurii noi sunt alimentati continuu prin presa. Acest proces se repeta la nesfarsit si produce cantitati mari de suc pentru a fi fermentat in vinuri. Aceasta presa nu este utilizata in mod obisnuit in productia de vinuri de inalta calitate.
Cum se practica zdrobirea strugurilor in teasc?
Exista mai multe moduri de a aduce strugurii fermentati in presa. Cu volume mici, cea mai obisnuita metoda este sa ii scoateti din fermentator cu o galeata mica si sa ii turnati in presa. Pentru volume mai mari, puteti achizitiona o pompa obligatorie , care este o pompa cu diametru mare cu un rotor de cauciuc pentru a pompa mustul in presa.
Cand transferati mustul in presa, o mare parte din lichid va trece prin presa inainte ca orice presiune sa fie aplicata pe piele. Aceasta se numeste free-run. Daca este mentinut izolat, de multe ori se obtine un vin mai bun decat portia care este scoasa din piei, denumita presa. Portia presata nu este la fel de buna ca portia libera, deoarece actul de presare, in timp ce produce mai mult vin, extrage, de asemenea, o parte din taninurile mai dure din piei si seminte. Ca rezultat, este o idee buna sa apasati usor si sa gustati frecvent scurgerea pentru a monitoriza punctul final pentru fiecare apasare. Punctul final va fi diferit pentru fiecare must. Semnalul major de oprire este un gust „subtire” din vin, impreuna cu o calitate astringenta. Unii vinificatori separa aceste doua portiuni ale presei si le imbatranesc individual. Aceasta practica poate fi dificila din cauza necesitatii a doua seturi diferite de containere. Sunteti binevenit sa experimentati separarea celor doua curse. Cu toate acestea, vinificatia noastra s-a schimbat inapoi la amestecul de rulare libera si presa atent monitorizata impreuna, deoarece exista anumite arome in vinul presat care ne plac cu adevarat.
Vinul este colectat sub presa intr-un recipient de mica adancime si apoi, in functie de volum, turnat (adesea folosind o galeata alimentara cu maner) sau pompat intr-un vas de depozitare temporara. Vasele de depozitare obisnuite sunt boabe (sticla sau plastic) sau fermentatoare cu volum variabil, care sunt acoperite cu blocaje. Daca se utilizeaza damigene, acestea trebuie umplute aproape pana la varf, pentru a minimiza suprafata care ar putea fi expusa la orice oxigen din spatiul capului. Veti dori sa lasati un spatiu de 5 cm sub dop pentru a permite expansiunea potentiala a vinului ca urmare a schimbarilor de temperatura. Daca utilizati rezervoare si nu va veti putea umple pana la varf, asigurati-va ca spalati spatiul cu o patura de gaz inert pentru a proteja vinul de expunerea la oxigen in aceasta perioada.