Daca te gandesti sa iti cumperi o masina de facut peleti, atunci decizia ta este cu siguranta una bine facuta, deoarece o astfel de masinarie se poate dovedi a fi o investitie foarte buna pe termen lung. Peletii sunt resturi lemnoase, deshidratate si puternic comprimate, utilizate drept combustibil pentru incalzirea locuintelor, a unor cabane turistice sau in mici fabrici sau ateliere care au nevoie de energie termica.
Peletii din lemn au o putere calorica mare si sunt vazuti ca o alternativa ieftina la sistemele bazate pe consumul de electricitate, lemn, carbune sau gaz natural.
Avantajul utilizarii peletilor il constituie autonomia (nu ai nevoie de o infrastructura tehnica prea vasta si pot fi utilizati in zone izolate), transportul ieftin si sigur spre deosebire de cazul combustibililor fosili, faptul ca sunt un combustibil curat spre deosebire de carbune si asa mai departe.
O masina de facut peleti, precum cele disponibile la WoodExpert, cunoscuta si sub numele de masina de peletizat, este un dispozitiv utilizat pentru a converti un material in bucati mici rotunde numite granule sau peleti. Cu alte cuvinte, este un instrument care este utilizat pentru a crea bucati mici din diferite materii prime pentru o utilizare ulterioara in procesele industriale.
Aceste procese industriale isi pot baza activitatile pe fabricarea hranei pentru animale, in producerea diferitelor tipuri de medicamente, in fabricarea ingrasamintelor, in productia de produse cosmetice sau in transformarea paielor sau a lemnului in elemente biocombustibile.
Exista diferite tipuri de masini de peletizare, deoarece acestea variaza in functie de tehnicile utilizate pentru transformarea materiilor prime in paleti, adica modul de desfasurare a procesului de peletizare. Cele mai frecvente masini de peletizare sunt masinile rotative, mixerele de mare viteza, masinile de uscare cu fluidizare si masinile de uscare prin pulverizare.
Masinile de peletizare isi desfasoara activitatea in patru etape diferite. In primul rand, materia prima care urmeaza sa fie manipulata este dozata, adaptandu-se la tipul de masina si la procesul care urmeaza sa fie efectuat, pentru a amesteca ulterior materialul respectiv cu elementele necesare. Odata amestecat, se realizeaza actul de peletizare, astfel incat piesele sunt sectionate in peleti. In cele din urma, aceste bucati sunt uscate prin procedurile adecvate de uscare.
Masinariile pot fi folosite si in gospodarii, ferme, unitati de productie, pentru granularea furajelor pentru animale sau pentru reciclarea diverselor materiale si transformarea acestora in peleti ce au o putere calorica mult mai ridicata fata de materia prima folosita, sau pot fi combinate cu tocatoare si uscatoare pentru a forma linii complete de produs peleti. Presele sunt prevazute cu role metalice ce preseaza materia prima pe o matrita cu gauri. In urma presarii prin aceste gauri, materia prima tocata se compreseaza si formeaza o masa compacta ce ia forma, diametrul si lungimea gaurii din matrita.
O masina de facut peleti este o investitie foarte buna pentru o gospodarie, deoarece pretul masinariei poate fi amortizat in primi doi ani. Aceste masinarii au o durata de viata destul de mare, neavand nevoie de revizii frecvente sau de mentenanta speciala. O astfel de masinarie este indicata pentru cei care doresc sa devina autonomi in productia de pelet pentru a limita costurile de incalzire in timpul anotimpului rece.