Home TimeOut Copii pierduti pe plaja – documentarul unei generatii, se vede online pe 3 decembrie

Copii pierduti pe plaja – documentarul unei generatii, se vede online pe 3 decembrie

by Amira Pretorian
419 views

Copii pierduti pe plaja, debutul in lungmetraj documentar al Alinei Manolache, porneste de la pretextul gasirii copiilor pierduti pe plaja in anii ‘90 (astazi deja adulti la 30 de ani) si ajunge sa aiba intalniri cu oameni de varsta ei, din diferite locuri din tara. Documentarul de 70 de minute se va putea vedea online pe 3 decembrie, in intervalul in intervalul 19:00-23:59 iar biletele sunt disponibile pe Eventbook, in cadrul programului online Elvire Chez Vous, initiat de Cinema Elvire Popesco.

Dupa scurtmetrajele Sfarsitul verii (Visions du Reel 2016) sau recent lansatul I am here (2020, produs sub umbrela Festivalului Filmului European), Copii pierduti pe plaja a avut premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film Taormina, Sicilia. Filmul este rezultatul a patru ani de munca, cu un scenariu dezvoltat la atelierul international Archidoc (Paris – Lisabona – Nyon) si este o productie deFilm, sustinut de Centrul National al Cinematografiei in parteneriat cu Televiziunea Romana.

Trailer: https://vimeo.com/437081348.

In anii ’90, din vacantele de vara de la mare erau nelipsite anunturile, rostite la megafoane si la Radio Vacanta, despre copiii pierduti de si de catre parintii lor pe litoral. Ea insasi un copil al acestor vremuri, regizoarea Alina Manolache se foloseste de incarcatura simbolica a acestor pierderi temporare si invita spectatorii intr-un labirint emotional care, privit de sus, lasa la vedere imaginea subiectiva a unei generatii.

Astfel, creeaza cu afectiune un portret colectiv in nuante diverse, o privire empatica in viata unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capata de fiecare data alta semnificatie. Intrebarile ridicate sunt multe si diverse: Care este pulsul primei generatii nascute si crescute in ”anii liberi” de dupa Revolutie? Care sunt fricile lor? Care sunt gandurile lor pentru viitor? Cum se imaginau si unde se afla acum?

„Chiar daca eu nu m-am pierdut, in timp, intrebarea asta nu m-a lasat in pace: ce s-a intamplat cu acei copii de varsta mea care s-au pierdut pe plaja si au fost dati la Radio Vacanta si, acum 4 ani, in 2016, am inceput efectiv sa caut oameni care au trecut prin experienta asta si, de aici, din diverse intalniri cu ei, au derivat multe alte intrebari. Subiectul de fapt a inceput sa se rafineze mai mult si mai mult si au aparut intrebari de genul: Cum sunt eu azi? Cum sunt ei azi? Nu cumva e un moment interesant, prin prima faptului ca implinim cu totii 30 de ani? Poate ca as putea sa ma leg si de faptul ca avem cumva si varsta democratiei in Romania si chiar daca filmul nu ingroasa intrebarile astea intr-un mod foarte evident, cred ca, intr-un strat subtil, ele exista si am incercat sa dau un raspuns prin acest portret colectiv.”, a povestit Alina pentru Radio Romania Cultural cu ocazia includerii filmului in selectia IDFA.
Filmul a fost prezentat in cadrul editiei din acest an a International Documentary Film Festival Amsterdam (18 – 29 noiembrie), unul din cele mai prestigioase festivaluri de film non-fictional dar si la Astra Film Festival Sibiu 2020 si Les Films de Cannes à Bucarest 2020.
Alina Manolache este documentarist, a facut studii la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, dar si in Franta, la Ecole Superieure d’Art et Design Grenoble-Valence, plus un master pe Societate, Multimedia, Spectacol, la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii.
Din echipa filmului mai fac parte Ioana Lascar si Radu Stancu (producatori), Laurentiu Raducanu (director de imagine), Gabi Basalici (monteur) si Filip Muresan (sound designer).

You may also like