Home TimeOut Black Sea Arts Festival – a doua editie

Black Sea Arts Festival – a doua editie

by Amira Pretorian
482 views

Performance inspirat de Marina Abramovic, muzica, pictura, film, teatru, literatura, animatie si arhitectura – arta fara granite la a doua editie a Black Sea Arts Festival

9 tari din bazinul Marii Negre, afectate de conflicte dar apropiate prin cultura
Cand granitele nu doar delimiteaza hotare teritoriale, ci despart familii, rup relatii si pornesc razboaie, nu mai sesizam cat de apropiati sunt oamenii de langa noi – vecinii. In acest context a aparut Black Sea Arts Festival, un eveniment  care isi doreste sa aplaneze divergentele interumane si interetnice dintre popoarele din jurul Marii Negre prin intermediul artei. Editia a doua a Black Sea Arts Festival va avea loc intre 11 – 14 octombrie, la Industria Bumbacului, in parteneriat cu Nod Makerspace, Mater, TOT, La Firul Ierbii si Deschis Gastrobar.

Festivalul va reuni sub aceeasi umbrela artisti din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria si Romania prin proiectii de filme artistice si documentare, expozitii de foto – video si pictura, dezbateri si Q&A-uri, teatru, concerte, workshop-uri si proiecte de arhitectura. Totodata, Black Sea Arts Festival atrage atentia asupra situatiei socio-politice si economice din zona Marii Negre, alaturi de experti, realizatori si jurnalisti din zona, prezentand filme si dezbateri legate de cultura si de cele mai recente evenimente din tarile de la Marea Neagra.

Printre momentele ce vor avea loc in cadrul evenimentului se numara Black Sea Diaries, un documentar foto-video despre o zona ce atrage prea des atentia, datorita conflictelor incheiate sau in desfasurare in tarile din bazinul Marii Negre, iar autorii isi doresc sa scoata la lumina factorul uman si sa ii dezvaluie framantarile de zi cu zi. Astfel, creatorii Black Sea Diaries isi doresc sa ofere publicului o oportunitate rara – o expozitie vie cu personajele coborate din imagine, desfasurand in cadrul festivalului activitatile pe care le iubesc si care ii fac sa se simta oriunde acasa. Astfel, vor fi prezenti cativa protagonisti ai documentarului: dobrogeanul Ramon Sadic, artist prin vocatie si activist prin crez, Yinon, muzicianul adoptat de Turcia, in care si-a gasit si locul si colectivul de teatru experimental din Azerbaijan, ADO Theatre.
De asemenea, pe durata Black Sea Arts Festival va fi amplasat proiectul BabaReasa, realizat de Somedesign, un loc de joaca neconventional aflat intre traditie si modernitate: casutele – replici arhitecturale ale caselor traditionale din Romania, Moldova, Bulgaria, Azerbaidjan si Ucraina ce se transforma ca prin minune in minicinematografe pentru cei mici, in care vor rula animatii pentru copii realizate in fiecare dintre tari.


Evenimentul cheie al festivalului este workshop-ul de performance de lunga durata, sustinut de Vera Iona Papadopolou, regizor si artist ce isi desfasoara activitatea in Grecia si Moscova, care a colaborat cu Marina Abramovic (GARAGE – Muzeul de Arta Contemporana: Marina Abramovic – THE ARTIST IS PRESENT, 2011) si Yoko Ono (MOMA si GARAGE: Yoko Ono Morning Peace, 2015) si a participat la mai multe expozitii solo si colective.
Cum forme de arta variate, ca muzica, dansul, arta cinematografica si performativa, isi duc durata operelor dincolo de limite, la un grad in care efortul depus atat de artisti, dar si de publicul care le vizioneaza, pare dincolo de barierele perceptiei umane, timpul petrecut in redarea unei opere devine inca un mediu de expresie, parte la fel de integranta a creatiei integranta ca activitatea artistului.

Durata dusa la extrem transforma o opera, oricat de complexa si spectaculoasa, intr-un spectacol straniu si incarcat de semnificatii, in care eventualul disconfort asumat al artistului si al privitorului da un plus de valoare creatiei artistice. Un performance de lunga durata capata o semnificatie de ritual, incetand sa fie arta intr-un sens conventional si devenind o ceremonie de trecere, de transformare, de sacrificiu.
Locurile sunt limitate, iar calendarul inscrierilor este:
6 august – 31 august – early registration
31 august – 15 septembrie – registration
15 septembrie – 5 octombrie – late registration
Detalii despre workshop si inscrieri aici.
Mai multe despre program in curand pe pagina evenimentului – Black Sea Arts Festival.
BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pamanteni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care isi propune sa construiasca poduri intre popoarele din jurul Marii Negre prin intermediul artei.
Pentru informatii suplimentare puteti contacta: Anca Spiridon, anca@creativearts.ro, 0721.321.890.

You may also like