Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 14 martie, la conferinta Anii 30: o incercare de antropologie literara, sustinuta de Mirel Banica.
Scopul acestui atelier este acela de a descoperi si analiza Bucurestiul interbelic intr-o maniera inedita, prin intermediul operelor literare care i-au fost dedicate sau care l-au ales drept cadru al actiunii. Astfel, vom vedea ce insemna bucuria de a asculta la radio in 1930, a te muta intr-un apartament dintr-un blockhouse proaspat construit, sau de a te plimba in Targul Mosilor.
Vom incepe cu un roman fetis al acelei perioade: Calea Victoriei, de Cezar Petrescu.
Calea Victorie se intoarce la Calea Victoriei.
Prin intermediul antropologiei literare, vom incerca sa vedem ce gandeau, cum reactionau, cum traiau, cum se hraneau si imbracau etc personaje cheie ale anilor 30: avocati, ingineri, scriitori, gazetari, dar si muncitori si tarani ajungi in marele oras in cautarea unei soarte mai bune. Cu alte cuvinte, anii 30 asa cum au fost ei imaginati de cei mai fini observatori sociali ai momentului.
Orasul Bucuresti este spatiul geografic de desfasurare a mai multor opere literare insemnate, devenind el insusi de-a lungul vremii un simbol al urbanitatii, al vietii trepidante in care nu ai timp sa te plictisesti, al tenacitatii individuale a celor care vor sa reuseasca cu orice pret. La polul opus gasim balcanismul, melancolia strazilor paralizate de frig sau sufocate de caldura, un oras in perpetua schimbare si adaptare. Paradoxala combinatie de pitoresc si contemplatie este sesizata de majoritatea scriitorilor interbelici.
Va asteptam, asadar, la sediul Fundatiei Calea Victoriei, sa descoperim impreuna viata orasul Bucuresti in perioada interbelica.
Lector: Mirel Banica
Data: 14 Martie 2012 Ora: 18:30
Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
2 comments
ma atrage foarte mult si cred ca am sa merg si eu
pare interesant 😀 ar trebui sa mergem 🙂