Inelul de logodna este poate cea mai importanta bijuterie pe care o persoana o poate darui sau o poate primi. Este, practic, dovada unei iubiri care ar trebui sa dureze toata viata si a unei legaturi extrem de puternice. Este o bijuterie intalnita in mai multe culturi ale lumii si desi semnificatia poate sa aiba mici diferente de la o cultura la alta, scopul sau este intotdeauna acelasi : reprezinta un simbol al promisiunii pe care si-o fac viitori miri .
Exista multe tari in care ambii miri poarta inele de logodna asemanatoare si tari in care doar femeia este cea care primeste o astfel de bijuterie. De asemenea, exista tari in care cel responsabil de achizitia inelului este in exclusivitate barbatul si tari in care responsabilitatea cade pe umerii ambilor parteneri.
Care este istoria inelului?
Nu se stie cu exactitate cine este responsabil de inventarea inelului si de startul intregii traditii, insa se pare ca totul a plecat undeva de la greci, romani sau egipteni. Initial, inelele erau facute din piele sau diverse elemente vegetale si simbolizau uniunea cuplului si legatura pe care acesta o are cu natura. Cercul perfect, neintrerupt, reprezenta iubirea eterna, care nu se termina niciodata.
Inca de la inceput, inelul s-a purtat pe inelarul mainii stangi, deoarece se credea ca prin acest deget trece o vena care ajunge direct la inima.
Cu timpul, materialele din care a fost realizat inelul de logodna au inceput sa fie din ce in ce mai diversificate si mai rezistente. Romanii obisnuiau sa foloseasca fierul si existau chiar si culturi care aveau inele de piatra.
Preferintele pentru inelele din materiale pretioase au aparut mult mai tarziu, in momentul in care acest simbol al dragostei a ajuns sa fie si un simbol al statutului social.
Primul inel de logodna cu diamant a fost oferit abia in anul 1477, iar cel responsabil de asta a fost un duce austriac. Pe atunci, diamantelor le erau atribuite puteri magice, deoarece erau extrem de rare. Dupa ce in secolul XIX au fost descoperite zacaminte mari de diamante, inelele cu diamant au devenit mult mai accesibile, in asa fel incat astazi aproape orice mireasa sa se poata bucura de aceasta minunata piatra pretioasa.