Viaţa înseamnă prin definiţie, viu. Să fii viu înseamnă atât de multe încât nici nu putem să rezistăm în faţa entuziasmului gândului că acum suntem vii. Din această cauză bucătăria vegetariana fără foc ne ajută să menţinem viaţa din noi şi chiar să îi creştem puterea, vitalitatea, toată manifestarea ei, prin hrană vie, preparată, gătită, fără foc.
Reţete vegetariene de hrană vie – raw food, sosuri preparate la rece, supe şi ciorbe creme, dulciuri, cocktailuri, lichoruri, vinuri, sucuri, tratamente pentru frumuseţe şi sănătate, toate se regasesc în bucătăria fără foc. Produsele naturale, apicole, sunt folosite în tratamente naturiste, cosmetică naturistă, şi în bucătăria fără foc.
Mâncarea gătită cu foc înseamnă hrană moartă. Prin vierbere, prăjire ori coacere, orice hrană se deteriorează, tot ce e bun din ingrediente, se transformă, şi fie îşi diminuează calitatea fie şi-o pierd de tot. Bucătăria fără foc înseamnă că hrana rămâne vie, ea fiind consumată înainte de a se deteriora, adică proaspătă, aşa cum ne-o oferă natura!