Home TimeOut Carti de Dragoste – Lectura si Iubiri Tumultoase

Carti de Dragoste – Lectura si Iubiri Tumultoase

by Amira Pretorian
641 views

Vara este cea mai propice perioada a anului pentru lectura dar si pentru iubiri tumultuoase. Cei mai mari scriitori au imortalizat pe hartie valsul sentimentelor dezvoltandu-si viziunea proprie cu privire la iubire. Fantezista, disperata, luminoasa… fiecare cu stilul sau.

Iubirea este una din cele mai intalnite teme din literatura. Incepand cu „Tristan si Isolda”, trecand prin autorii romantici si ajungand la cei contemporani.

Aici gasesti titluri importante ale literaturii romantice

Astfel, iubirea imbraca cele mai diferite haine in literatura. Este rar fericita – asa cum o gasim in romanele scrise de Georges Sand, este cel mai adesea imposibila – „Romeo si Julieta”, interzisa – „Litera Stacojie” si intr-o maniera generala, sursa raului. Ne referim aici la „Anna Karenina” sau la „O viata” de Maupasant. Iubirea este sursa de emancipare sau de cadere?

amantul-doamnei-chatterley

Daca adulterul este cel mai adesea omniprezent – „Amantul Doamnei Chatterley”, este datorita faptului ca senzualitatea si atractia pentru interzis nu sunt niciodata departe. Atentie insa la moarte si la frustrare, deoarece Erosul si Thanatosul formeaza un cuplu foarte solid. Iubirea si nebunia fac adesea casa buna. Iubirea pe care o simte Frederic din „Obsedatul” este pura nebunie sau dragoste adevarata? Pana unde va ajunge triunghiul amoros din „Balada cafenelei triste”?

 

Marile romane de dragoste sunt cel mai adesea oglinzi fidele care surprind cele mai importante fatete ale moravurilor: Jane Austen sau Edith Wharton nu scriu carti de dragoste ci critica societatea in care traiesc. Margaret Mitchell scrie o fresca istorica a unei societati macinate de Razboiul de Secesiune si de deziluzii. In plus, Nathaniel Hawtorne, in „Litera Stacojie” denunta o societate puritana si intoleranta.

 

Cele mai frumoase romane de dragoste, care trebuie citite neaparat in acesta vara sunt:

spuma-zilelor-boris-vian„Spuma zilelor” de Boris Vian este un roman magnific de iubire care merita si o a doua lectura, odata ce ai ajuns la maturitate. Cum ai putea uita o fresca imaginata atat de colorata precum cea a lui Boris Vian? Iubirea pierduta a lui Colin pentru dulcea sa Chloe? Imn adus jazzului de Duke Ellington si muzicii negre americane, referinte burlesti la Jean Paul Sartre, viziune feerica si tragica asupra iubirii… „Spuma zilelor” este o carte culta unica. Modernitatea sa, libertatea tonului sau si poezia sa de neimitat fac din acest roman de dragoste o opera atemporala.

Un roman feminist, de cautare a sinelui, romantic, autobiografie partiala… romanul de dragoste „Jane Eyre” este cate putin din toate acestea. Acest mare clasic al literaturii englezesti, care a socat la data publicarii operei sale in plina epoca victoriana, ne-a oferit un roman care nu trebuie citit doar o data. Cititorii romantici nu vor rezista, fara lacrimi, la epopeea sentimentala prezenta in carte.

Iata un roman crud, care te atinge profund, in care iubirea este inteligenta, descoperire si plenitudine intelectuala – „Bonjour tristete”. Un roman de dragoste in fata caruia alte sentimente umane, precum gelozia si manipularea, nu au cum sa reziste.

Poti gasi aici romanele de dragoste mai sus amintite

Sentimentele exaltate, durerea, iubirea impartasita sau nu, au dat nastere celor mai frumoase pagini de dragoste din literatura. Cartile de dragoste ne marcheaza si ne fac sa visam. Emotie, intensitate sentimentala, idealizare… toate acestea asteapta sa fie descoperite. Si asta deoarece romanele de dragoste reprezinta unul din cele mai importante genuri literare, daca nu cumva chiar cel mai important.

 

You may also like

3 comments

Silver 11/08/2013 - 08:16

Iubirea împlinită este spirit care s-a localizat în celălalt, eticul integrează categoria esteticului, la fel cum religiosul le înglobează gradual pe amândouă: ”Iubirea conjugală nu numai că are întreaga frumusețe a primei iubiri, dar este și mai frumoasă pentru că ea conține, în ne-mediatul ei, o sinteză a mai multor contraste. Căsătoria este în profunzimea ei poetică. și dacă lumea a trebuit să constate, cu regret, că prima iubire n-a putut să fie dusă la bun sfârșit, eu deplâng acest lucru împreună cu ea, amintind în același timp că vina nu trebuie căutată în întâmplările începutului, ci în faptul de a fi avut un start greșit”. Această trecere de la estetic la etic și în final la religios, realizată prin iubire poate fi, de asemenea, identificată în următoarele cuvinte ce aparțin etnografului Ernest Bernea: ”În dragoste este multă poezie și frumusețe, dar ea trece dincolo de limitele acestea. Dragostea este o condiție a existenței însăși. Dacă mergem până în formele ei cele mai înalte și pure putem descoperi absolutul”.

Reply
gold price 06/08/2013 - 00:43

Iubirea dintre Tristan si Isolda este un mit celtic care a strabatut secolele, impresionand prin drama celor doi indragostiti care au fost nevoiti sa-si traiasca in taina iubirea lor. Ca si in cazul altor iubiri imposibile ce au devenit celebre si au fost transpuse in remarcabile opere de arta, contextul familial, social si politic nu le-a permis celor doi indragostiti sa dea frau liber sentimentelor intense ce-i legau.

Reply
silver price 24/07/2013 - 00:49

În Egiptul antic, prinţesa etiopiană Aida, sclavă la curtea faraonului, se îndrăgosteşte de conducătorul de oşti Radames, rol care va fi interpretat de tenorul Kamen Chanev. Aida trebuie să aleagă între el şi dragostea faţă de patrie şi de tatăl său. Rivala sa, Amneris, rol care va prinde viaţă graţie mezzosopranei Andreana Nikolova, bănuieşte iubirea lui Radames pentru Aida şi doreşte răzbunare.

Reply

Lasă un răspuns