Romanciera britanica, autoare a 80 de carti, majoritatea politiste, a 20 de piese de teatru, Agatha Christie reprezinta unul din cele mai mari succese literare ale secolului XX. Cartile sale sunt traduse in 40 de limbi si vandute in peste 2 miliarde de exemplare. Agatha Christie a contribuit la fixarea regulilor elaborarii romanului politist de tip clasic in care asasinatul si ancheta se deruleaza intr-un loc inchis si in care detectivi precum Hercule Poirot sau Miss Marple rezolva enigmele datorita rigorii ratiunii. Complexitatea intrigii, ingeniozitatea masinatiei criminale si caracterul neasteptat al solutiei problemei se afla in contrast cu cadrul adesea familial si traditional al caselor englezesti in care se deruleaza aceste drame.
In prefata romanului „Cu cartile pe masa” Agatha Christie le propune cititorilor sai sa descopere, din cei patru suspecti, vinovatul crimei comise in timpul unei partide de bridge.
Crima, dupa cum afirma adesea Hercule Poirot, nu poate fi redusa doar la dimensiunea unui eveniment pur. Imaginea casei, a terenului familial, in care are loc drama traverseaza intreaga opera a scriitoarei Agatha Christie, de la primul si pana la ultimul roman. In „Zece negri mititei” asasinul reuseste sa se ascunda printre victime, lasandu-ne sa credem ca a murit.
Intrigile Agathei Christie variaza in jurul temei fundamentale a crimei perfecte. Victima pare pretextul unui duel intre masinatiile criminale si deductia politistului.
Aparut inca din primul roman, personajul detectivului belgian Hercule Poirot se regaseste in 30 din cele mai bune carti scrise de Agatha Christie. Sustinand ca pentru a gasi vinovatul este de ajuns sa te asezi intr-un fotoliu si sa gandesti, folosindu-te de materia cenusie, Hercule Poirot se opune eroismului detectivului aventuros reprezentat de Sherlock Holmes, cel mai ilustru predecesor al sau din literatura politista englezeasca.
Agatha Christie a stiut sa reinnoiasca forma anchetelor sale, creand un anumit numar de politisti sau amatori care revin in cartile sale in mai multe reprize: cuplul Tommy si Tuppence Beresford, colonelul Race, Mr Quinn sau Parker Pine.
Printre acesti detectivi, personajul lui Miss Marple apare din 1930 in romanul „Crima la vicariat”, scriitoarea oferindu-i rolul principal in numai putin de 12 romane. O domnisoara batrana, a carei viata pare sa se limiteze la micutul sau sat si la gradinarit, Miss Marple gaseste solutia enigmelor printr-o metoda personala, intuitiva si empirica bazata pe „experienta naturii umane”.
Oricine poate deveni criminal, victima sau detectiv. Aceasta morala implicita a operei Agathei Christie ilustrata prin varietatea tipurilor de asasini sau de anchetatori propusi se va inaspri in romanele de spionaj. Scriitoarea prezinta lupta dintre bine si rau, existenta criminalilor internationali, necesitatea de a salva lumea si traditiile.
Scriitoarei i-a placut intodeauna sa observe natura umana, sa anticipeze reactiile celor din jur. Astfel au si luat nastere detectivii consacrati ai Agathei Christie: Poirot, Miss Marple si cuplul Tommy si Tuppence. Agatha Christie a reusit cu siguranta sa schimbe forma romanelor cu detectivi. Este fascinant la aceasta scriitoare faptul ca desi cartile sale par repetitive, actiunea ne rezerva mereu surprize. Daca incepem sa citim orice carte de Agatha Christie, nu o vom lasa din maini pana cand nu vom afla cine este autorul crimei.
1 comment
Am citit mai bine de jumatate din cartile scrise de Agatha, e una dintre scriitoarele mele preferate.
Apropo, link-ul nu returneaza niciun rezultat sau poate ca s-au epuizat cartile din stocul celor de la elefant.