Iulia Mladin – incursiune in timp, prin Cetatea Alba Iulia
Cand spui “Alba Iulia”, gandul te duce automat la Unire. Si nu doar la o singura Unire, ci la toate cele cator le-a fost dat sa se savarseasca in acest oras.
Important centru istoric si cultural inca de pe vremea dacilor, cetatea a cunoscut intre anii 1541-1711, un avant deosebit, fiind resedinta principilor Transilvaniei, implicit deci, capitala politica a acestei provincii.
Marele voievod Mihai Viteazul a reusit să infaptuiasca visul romanilor, unind sub sceptrul sau, cele trei provincii, infaptuind astfel prima unire a celor trei Tari Romanesti, in anul 1600.
Tot aici a avut loc Marea Adunare Nationala, de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza infaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei.
In anul 1922 a avut loc in acest oras, ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a dovedit inca odata importanta istorica a orasului si rolul sau de “capitala de suflet” a tuturor romanilor.
Se poate spune, fara nicio umbra de retinere, ca Alba Iulia este orasul in care simti cum “musteste” istoria, o multime de obiective turistice etalandu-si importanta si atragand an de an, tot mai multi vizitatori.
Cateva dintre cele mai importante astfel de obiective, a caror cunoastere directa, constituie o adevarata satisfactie sufleteasca, sunt:
– Cetatea bastionara Alba Iulia, ridicata intre anii 1714-1738, considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania.
Intre secolele XVIII-XIX cetatea a indeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei, aici fiind si depozitul general pentru armament. De aceea, perimetrul zidurilor, in lungime de aproximativ 12 km, a necesitat pentru a fi ridicat, truda unui numar de 20.000 de iobagi.
Alcatuita din 7 bastioane (Eugeniu de Savoia, Sf.Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta), cetatea are o configuratie stelata, caracteristica cetatilor de acest tip.
Impresionanta, atat prin elementele decorative ce-o impodobesc, cat si prin aspectul desavarsit al celor sase porti ale fortificatiei, unice in toata arhitectura militara europeana, cetatea bastionara ramane o sursa de istorie ce nu poate fi ignorata, o interesanta “legatura” cu un trecut indepartat.
Impunandu-se drept cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania, zidurile ei au adapostit evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman, ca de pilda: epilogul rascoalei lui Horea din anul 1784, precum si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.
In acest an, “Ziua Cetatii” (30 aprilie), sarbatoare ajunsa la cea de-a treia editie, a marcat deschiderea oficiala a Traseului Celor Trei Fortificatii si al Traseului de Nord al Cetatii.
– Catedrala Reintregirii Neamului, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918.
Arhitectura sa, inspirata din Biserica Domneasca din Targoviste (construita in sec. XIV-XVII), impleteste stilul neo-romanesc cu elemente de traditie bizantina.
Construita intre anii 1921-1922, a fost locul incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria, la 15 octombrie 1922.
De o parte si de alta a intrarii, apar portretele suveranilor Romaniei Mari – regele Ferdinand I Intregitorul si sotia sa, Maria – subliniind cu aceasta, semnificatia istorica a edificiului. In prezent, incepand din 1998, aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.
– Muzeul unirii -Sala unirii Alba Iulia, este o cladire simbolica cu mare incarcatura spirituala, adanc patrunsa in constiinta poporului roman, ca loc al infaptuirii unuia dintre cele mai marete acte din istoria sa: Unirea de la I Decembrie 1918.
In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918.
Sala principala este locul expunerii documentelor originale ale unirii, precum si a steagurilor cu care delegatii din toate colturile tarii au venit la Marea Unire.
Expozitia este organizata in fosta cladire a Cazinoului militar, situat in fata intrarii principale a Muzeului Unirii.
– Palatul Apor Alba Iulia, aflat in apropierea Bibliotecii Bathyaneum, a apartinut contelui Apor si a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. La inceputul secolului al XVIII-lea a servit drept resedinta contelui de Steinville, comandantul trupelor austriece, care i-a adus numeroase adaugiri, in special excelente portaluri interioare, decorate in stil baroc.
– Biblioteca Bathyaneum Alba Iulia, fosta biserica a trinitarienilor, ridicată in stil baroc, edificiul a fost modificat in interior in anul 1780, in vederea destinatiei actuale, aceea de biblioteca, de catre episcopul Ignatiu Bathyani(1741-1798), episcop al Transilvaniei si bibliofil pasionat.
Aceasta este cunoscută in intreaga lume pentru colecţiile sale de mare valoare, cuprinzand manuscrise, si tiparituri rare.
Sursa text & foto: Iulia Mladin
4 comments
Alba Iulia este un oras superb, un oras multicultutal, in care obiectivele turistice sunt la tot pasul. Un oras care merita vizitat!
Te rog sa ma crezi ca intr-adevar citesc cu placere, tot ceea ce scrii si in general tot ce se refera la tine.
Succes!
Yes, smart girl, keep going on! 🙂
Superba si desteapta!
Felicitari!