Umiditatea scăzută sau crescută poate afecta calitatea aerului din locuință, lucru pe care ar fi bine să-l controlăm cu ajutorul unui dispozitiv. Chiar dacă dezumidificatorul sau umidificatorul nu ar fi aparate de purificare a aerului, ele sunt vândute la comun cu purificatoarele de aer.
Unele aparate purifică, sterilizează și umidifică, în vreme ce altele sunt create special pentru a îndeplini o singură sarcină: umidifică, dezumidifică sau purifcă aerul. În principiu, le găsiți în categoria aparatelor de filtrare a aerului, iar în funcție de valorile aerului, puteți opta pentru un dezumidificator sau un umidificator.
Într-adevăr, anotimpul constituie un factor decisiv, dar trebuie să aveți în vedere faptul că, nivelul optim de umiditate din locuință ar trebui să fie între 30% și 50%.
În anotimpul rece este bine să aveți un grad de umiditate crescut, în timp ce, în anotimpul cald gradul de umiditate trebuie să fie mai scăzut. Umiditatea afectează căldura resimțită de organism, un nivel mai crescut al umidității va face să resimțim o temperatură mai ridicată și invers. Pentru a măsura umiditatea avem nevoie de un higrometru și, de obicei se găsesc în ofertele magazinelor online, termometre cu higrometru inclus. Prețurile încep de la aproximativ 15 lei. Un ghid mai detaliat cu privire la dezumidificatoare și umidificatoare, găsiți aici.
Efectele negative al umidității crescute se traduc prin umiditate în tavan și pereți. Astfel, mucegaiului va apărea, iar mobila va începe să mucegăiască sau să putrezească mai repede. Umiditatea crescută se va resimți mai ales în bucătărie și baie. În plus, dacă locuința nu este izolată corespunzător, mucegaiul va apărea cu repeziciune pe tavan, atâta timp cât umiditatea persistă. Folosirea unui anti-mucegai este în zadar, atât timp cât umiditatea crescută nu scade.
Abia în acest caz ajungeți la concluzia că aveți nevoie de dezumidificator bun.
Efectele negative al umidității scăzute: cea mai întâlnită senzație este aceea de nas uscat, gât uscat sau piele uscată. Respirația va fi greoaie sau anevoioasă.
În ce privește mobila din casă, obiectele din lemn vor începe să se contracte, iar lemnul se va usca rapid. Umiditatea apare mai ales la locuințele neizolate sau la cele care nu folosesc ferestre de tip PVC.
Ei bine, pentru a evita aceste probleme puteți alege un umidificator bun.