Indiferent cat de bun manager este, oricare om a avut momente in care una dintre firme a avut nevoie de bani, fiindca banii sunt motorul dezvoltarii si scopul oricarei afaceri. Fie ca a fost vorba despre o apreciere gresita a pietei, fie ca a fost din pricina mediului de afaceri nepredictibil (in Romania acest lucru a distrus multe business-uri), cazurile in care o infuzie de capital a fost imperios necesara exista in istoricul multor companii.
Care sunt solutiile cele mai viabile pentru a trece de o asemenea perioada, mai putin fasta din punct de vedere financiar?
Apelarea la un credit rapid de la un IFN poate reprezenta solutia salvatoare, in majoritatea situatiilor, dar trebuie sa avem grija la ce fel de creditare apelam.
Spre exemplu imprumutul cu garantii materiale se poate acorda, in general, pe o perioada de unu sau doi ani, conditionat de ipoteci pe bunurile materiale, dupa cum ne putem da seama chiar din denumirea lui. Acest imprumut se poate materializa in linii de credit sau credite / finantare pentru anumite proiecte de afaceri aprobate. Daca ai o firma stabila, cu active importante, acest timp de imprumut poate fi usor de aprobat de un IFN serios, fara prea multe probleme. Evident si proiectul pentru care soliciti finantarea trebuie sa fie fezabil.
In cazul in care blocajul financiar a survenit in urma faptului ca ai foarte multe bilete la ordin si cecuri emise si neincasate, poti opta pentru mecanismul de scontare a biletelor la ordin si cecurilor primite de la clienti. Prin aceasta metoda poti incasa, in avans, 80% din valoarea respectivelor bilete la ordin si cecuri, fara prea multa bataie de cap. Pierzi 20%, dar in cazurile in care cash-flow-ul e deficitar, 80% este mult ai bine decat nimic si te ajuta sa mergi inainte cu afacerea.
O alta modalitate de deblocare financiara este factoringul. Acest factoring se leaga de facturile emise si neincasate de la clienti (toti avuemparte de rau platnici, mai devreme sau mai tarziu). Prin factoring poti primi 80% din valoarea facturilor emise catre clienti, dar neincasate inca. In acest caz, este necesar ca facturile (creantele) sa fie certe si exigibile, insotite de contract si de dovada prestarii serviciului sau vanzarii bunurilor. In general facturile care au pe ele semnatura de primire si stampila beneficiarului sunt cele mai agreate, fiindca atesta faptul ca respectivul client a primit factura si a fost de acord cu plata, insa acestea au devenit o raritatea in ultima perioada, majoritatea facturilor si chitantelor fiind transmise in format electronic.
Oricare dintre cele trei solutii de mai sus vi se pare potrivita pentru afacerea voastra, trebuie sa retineti ca un credit pe firma poate salva, in multe cazuri, o companie de la colaps. Ramane sa stabiliti doar care dintre modalitati este ideala pentru compania pe care o conduceti si sa alegeti un IFN care sa inspire incredere.