Dupa o plimbare pe munte, ne potolim foamea in restaurante Sinaia
„Scheiße! Es zu heiß und zu staubig hier!” Aceste intelepte cuvinte, rostite (probabil, pentru ca izvoarele istorice pot fi uneori inselatoare) la Bucuresti, ale principelui Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut mai ales ca Domnitorul si, mai apoi, Regele Carol I al Romaniei, au facut ca un loc practic pustiu din apropierea Manastirii Sinaia sa devina cea mai trendy si fashionable (chiar daca nu acestia erau termenii folositi in epoca) statiune de agrement din tara la hotarul intre secolele XIX si XX. Aflat in vizita la Manastirea Sinaia, regele s-a lasat furat de frumusetea locurilor si a hotarat sa-si faca o resedinta de vara aici, departe de Bucurestiul cel prea cald si prea prafos. In scurt timp, cu o determinare nemteasca si cu sprijinul altor cativa nemti, arhitectii Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman si decoratorii J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena, Castelul Peles si-a facut intrarea in lume. Cum prezenta unei familii regale atrage dupa sine si un roi de curteni sau de mai mari si mai mici profitori, imprejurimile domeniului regal de la Peles au inceput sa se populeze cu vilisoare cochete, hanuri si hoteluri si, in 1913, chiar cu vestitul Cazinou.
La atata lume buna care venea sa-si petreaca vara aici era nevoie si de restaurante Sinaia. Acestea functionau in special in interiorul hotelurilor, ca serviciu suplimentar oferit celor cazati aici pe perioada vacantei de vara.
Hai, totusi, sa lasam istoriei locurile de agrement ale strabunicilor si bunicilor vostri si sa revenim mai in prezent… Avem un reper destul de simplu: daca pe o raza de 100 de metri nu ai macar un resturant, inseamna ca te-ai ratacit si nu mai esti, de fapt, in Sinaia. Daca insa pe aceeasi raza de 100 de metri ai mai mult de 4 restaurante inseamna, in mod clar, ca ai reusit sa nimeresti centrul orasului.
Restaurante Sinaia satisfac toate gusturile. Pentru impatimitii bucatariei romanesti, dar si pentru strainii curiosi sa guste ceva specific tarii in care au nimerit, avem cateva nume: Casa Tom, Cabana Schiorilor, La Marmote, restaurantul hotelului Furnica, Casa Teo, Bucegi, Casa Munteneasca, Cutitu’ de Argint, Holiday Inn si restaurantul hotelului Marami. Si restaurantul Rowa Dany ofera, pe langa preparate internationale, si o gama de preparate specific romanesti. Pentru cosmopoliti exista restaurantul Taverna Sarbului (nu ne intrebati ce fel de mancaruri veti gasi acolo, pentru ca vrem sa ghiciti singuri), Pensiunea Alex (la care aveti sanse sa mancati niste gulyásleves ca la mama lui, porkolt si, la desert, somlói galuska sau szilvás gombóc), dar si restaurante cu specific international mai larg, cum sunt: Bonaparte, Hotel Palace, Hotel Cota 1400, Smart Hotel, Carpati, Irish House, Kuib, La Teleferic, Montana, Ferdinand.
In cazul in care v-ati hotarat sa va faceti petrecerea de nunta intr-un resturant din Sinaia, exista destule locuri care sa va ofere toate serviciile necesare unui asemenea eveniment, inclusiv cazarea invitatilor vostri pana se vor dezmetici suficient dupa petrecere incat sa fie apti sa faca drumul inapoi spre casa in deplina siguranta.
In concluzie, indiferent daca va petreceti vacanta, sunteti doar in trecere sau fugiti din Bucuresti un weekend, restaurantele locului va pot oferi toate conditiile ca sa va simtiti bine impreuna cu familia sau cu prietenii vostri.
1 comment
Foartr, foarte frumos, cel putin din auzite si vazut in foto…urmeaza si sa vizitez. Atunci o sa ma pronunt in cunostinta de cauza