Fundatia Calea Victoriei va invita la atelierul „Povestea ceaiului„, pe 19 ianuarie 2011. Lectorul Mihai Cosmatchi va va explica evolutia diferitelor tipuri de ceai, precum si modul specific de preparare in tarile asiatice, in Marea Britania si SUA.
In cadrul discutiei „Povestea ceaiului” veti afla cum se servea ceaiul la curtea imperiala chineza, modul in care erau folosite bolurile. Varietatile ceaiului baut in China merg de la subtilul ceai alb, trecand prin oolong si ajungand pana la ceaiul cu gust de fum Lapsangsouchong sau la astringentul Pu Er.
Bineinteles, se va acorda importanta cuvenita ceremoniei ceaiului si varietatilor de ceai din Japonia : gyokuro, sencha, matcha, bancha etc. Gustul diferit depinde nu numai de locul de cultivare ci si de partea de planta folosita, de modul de uscare sau fermentare, de o eventuala prajire. In gastronomia nipona, ceaiul verde se armonizeaza cu preparatele din alge si cu pestele, prin notele sale citrice si iodate. Trecand in India, veti analiza diferentele dintre Darjeeling, Assam si Nilgiri si veti afla mai multe despre asocierea lor cu condimente si lapte in preparare.
Povestea ceaiului continua pe alte continente: Europa a importat ceaiul, adaptandu-l dupa gustul sau, rezultand astfel ceaiurile rusesti sau englezesti. Peste ocean, o incarcatura de ceai dintr-un vapor a schimbat istoria SUA. Mai aproape de zilele noastre, stravechea camellia sinensis e consumata sub forma de iced tea. Intr-un final optimist, veti afla cat de importanta este aceasta bautura pentru sanatate, pentru a impiedica aparitia cancerului si a incetini imbatranirea.
Cost: 40 ron (un ceai inclus)
Inscriere: contact@victoriei.ro
Data: 19 ianuarie 2011
Povestea ceaiului
MioBio
Str. Jules Michelet, nr. 9