Nicosia este un oras extrem de sugestiv, plin de muzee, monumente si atractii culturale. Oricine se pregateste sa viziteze Cipru nu poate sa nu dedice cel putin o zi pentru a vizita capitala cipriota. Deci, daca va intrebati ce sa vedeti partea greaca din Nicosia, in acest articol veti gasi toate sfaturile noastre.
Ce sa vedeti in Nicosia
Nicosia este cunoscuta ca ultima capitala divizata a lumii. Cu toate acestea, acum este posibil sa treceti fara probleme de la nord la sud, traversand unul dintre punctele speciale de control. Cea mai interesanta parte a capitalei cipriote este cu siguranta orasul vechi, situat in interiorul zidurilor venetiene care dateaza din secolul al XVI-lea. Aici, un labirint de strazi inguste ascunde moschei, cladiri coloniale, muzee si biserici.
Lefkosia
Vizita noastra de o zi in capitala cipriota va incepe in partea ei greaca: dincolo de zidurile impozante venetiene, va puteti plimba printre biserici, numeroase muzee si sugestive cladiri coloniale. Nicosia se dovedeste a fi un oras multicultural, cu o istorie bogata si fascinanta.
Zidurile venetiene din Nicosia
Unul dintre semnele distinctive ale Nicosiei sunt zidurile sale venetiene caracteristice, care inconjoara atat partea nordica, cat si cea sudica a orasului vechi. Construite pentru a tine orasul departe de invadatorii otomani, zidurile venetiene din Nicosia nu au servit insa acestui scop. Astazi, zidurile care inconjoara Nicosia de Sud, spre deosebire de cele care inconjoara partea de nord a orasului, sunt in stare perfecta si gazduiesc parcari si zone pentru concerte in aer liber. De-a lungul zidurilor sunt 10 bastioane. In corespondenta cu bastionul Caraffa, puteti admira poarta Famagusta: cea mai estica poarta a zidurilor orasului si cea mai bine conservata dintre cele trei porti care dadeau acces la vechiul oras Nicosia.
Casa lui Hatzigeorgakis Kornesios
Aceasta cladire interesanta apartinea unui dragoman, un ofiter de legatura intre autoritatile otomane si ortodoxe. In interior, a fost amenajata o camera ca in zilele in care traia dragomanul, in timp ce restul cladirii gazduieste expozitii de relicve otomane si obiecte antice.
Observatorul Turnului Shacolas
Observatorul turnului Shacolas este situat intr-o pozitie destul de speciala: este, de fapt, situat deasupra unor magazine universale. Urcand in varf, va puteti bucura de vederea panoramica a intregului oras Nicosia.
Moschei si biserici din Nicosia
Oricine a decis sa viziteze Nicosia nu poate sa nu-si faca timp pentru a vizita moscheile si bisericile, o parte importanta a istoriei si culturii capitalei cipriote.
Moscheea Omeriye: Datand din secolul al XIV-lea, a fost initial o biserica augustiniana. Recunoscuta pentru minaretul sau inalt, care poate fi identificat in departare, astazi, moscheea este folosita in principal ca lacas de cult.
Moscheea Bayraktar: Aceasta mica moschee marcheaza locul in care otomanii au reusit sa sparga zidurile venetiene. Alaturi, pe bastion, se afla un monument al libertatii care comemoreaza eliberarea cipriotilor greci de puterea coloniala britanica.
Biserica Faneromeni: Construita in 1872 pe locul unei vechi manastiri ortodoxe, este cea mai mare biserica. Arhitectura sa este un amestec de elemente neoclasice, bizantine si romane.
Muzee din Nicosia
Nicosia este un oras cu o mare vibratie culturala, al carui numar de muzee este cu adevarat impresionant. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, dintre cele mai importante, pot fi mentionate urmatoarele:
Muzeul Ciprului: gazduieste o colectie de descoperiri arheologice de pe insula.
Centrul Municipal de Arte din Nicosia: acesta este un muzeu de arta contemporana, situat in interiorul unei foste centrale electrice.
Muzeul Civic Leventis: se ocupa in principal de istoria Ciprului si, in special, a orasului Nicosia.
Muzeul de Arta Bizantina: situat in cadrul Fundatiei Culturale Makarios, gazduieste cea mai mare colectie de icoane cipriote de pe insula.