Home TimeOut 7 metode prin care poți să-ți menții energia și sănătatea mentală

7 metode prin care poți să-ți menții energia și sănătatea mentală

by Amira Pretorian
1,1K views

Sănătatea mentală influențează foarte mult felul în care te simți, gândești și te comporți în fiecare zi.

Te-ai gândit că e vorba de vreo boală psihică? Nu, să ai o minte sănătoasă ține foarte mult de bunăstarea ta psihologică generală.

Oameni care sunt sănătoși din punct de vedere mental au:

  • un sentiment de mulțumire;

  • dorința de a trăi și abilitatea de a râde și de a se distra;

  • abilitatea de a face față stresului;

  • flexibilitatea de a învăța noi lucruri și de a se adapta la schimbare;

  • o balanță între job, odihnă și restul activităților;

  • determinare și stimă de sine;

  • abilitatea de a construi și de a menține relații de împlinire.

Să fii sănătos din punct de vedere mental, nu înseamnă că nu vei trece niciodată prin vremuri nefavorabile sau prin anumite probleme emoționale. Toți trecem prin dezamăgiri, pierderi și schimbări.

În timp ce toate aceste probleme reprezintă ceva normal în viața noastră, tot ne pot cauza uneori supărări, stări de anxietate și stres.

Dacă vom reuși să ne menținem o stare mentală bună, vom reuși să facem față cu brio tuturor dificultăților și problemelor care apar.

Chiar dacă ai sau nu toate caracteristicile enumerate mai sus, e bine să știi ce te ajută cel mai mult să-ți păstrezi o minte sănătoasă.

7 lucruri care îți schimbă viața din bine în excelent:

1.       Conectează-te – face to face!

Convorbirile telefonice și rețelele de socializare își au locul lor, dar nimic nu se compară cu interacțiunile față în față.

Când vrei să te destinzi, ieși la o cafea cu un prieten sau când vrei să te mai deconectezi puțin, petreci o seară distractivă în oraș și așa mai departe.

Secretul aici e să interacționezi cu oameni care sunt buni ascultători, ci nu cu oameni care vor încerca să îți schimbe felul în care gândești și propriile concepții. Un bun ascultător, adică un bun prieten, îți va asculta întotdeauna sentimentele din spatele cuvintelor, nu te va întrerupe, nu te va judeca și nu te va critica.

 

2.        Fă sport!

Orice îți pune corpul în mișcare și orice te ajută să te menții din punct de vedere fizic, te va ajuta și mental.

Mintea și corpul sunt legate între ele. Exercițiile regulate vor avea un impact major asupra sănătății tale mentale, te vor elibera de stres, îți îmbunătățesc memoria și te ajută să dormi mai bine.

Chiar dacă nu ești un ”fan” al fitnessului, tot există modalități prin care poți să ai puțină activitate fizică. Poate fi o plimbare mai lungă prin parc, o plimbare cu bicicleta, jocuri interactive cu persoanele dragi (tenis, squash, sau chiar jocuri video, etc.).

Ideea e că nu trebuie să faci exerciții fizice până te epuizezi. Chiar și cantitățile modeste de activitate fizică pot aduce o mare diferență sănătății tale mentale și emoționale.

E un lucru pe care poți să-l faci chiar de acum. Începe cu o genuflexiune pe zi, îți garantez că ego-ul tău te va împinge să faci cel puțin 10. Dar e un start excelent.

3.       Ține stresul sub control!

Stresul are un impact major asupra sănătății mentale și emoționale, deci este important să-l ții sub control.

Chiar dacă nu poți evita la nesfârșit toți factorii de stres, cu câteva strategii de gestionare a stresului îți poți dezvolta echilibrul de care ai nevoie.

Ce poți face:

  • interacționează (fața în fața) cu o persoană care îți place și care te calmează prin felul ei de a fi;

  • apelează la simțuri: o minge anti stres, un pic de ciocolată, o piesă relaxantă (identifică ce te ajută să te calmezi și ce te poate face să te simți mai bine într-un moment tensionat);

  • fă din timpul tău liber o prioritate sau dacă nu ai mai deloc timp liber, deja știi că asta e o problemă;

  • gândește-te la toate lucrurile pentru care ești recunoscător;

  • exercițiile de relaxare: yoga, meditația, exercițiile de respirație, toate te pot ajuta să te detensionezi și îți vor aduce mintea și corpul într-o stare de echilibru.

Există și numeroase tratamente și pastile care te ajută să combați stresul și anxietatea. Dacă simți că limitele tale sunt depășite, acestea te vor ajuta și te vor calma o perioadă, însă nu e indicat să faci abuz de ele. Asta e valabil pentru orice tip de tratament, în general.

4.       Nu păcăli somnul!

Când ai super multe lucruri de făcut, să păcălești uneori somnul, poate crezi că e o mișcare inteligentă. Însă atunci când vine vorba de sănătatea ta mentală, ai nevoie de odihnă ca de apă.

Oboseala îți poate afecta starea de spirit, energia, nu mai gândești atât de clar și nu vei mai fi atât de capabil să faci față stresului. Se întâmplă să mai sărim peste 2-3-4 ore de somn, însă nu ar trebui să devină obișnuință.

Creierul are nevoie de timp să se relaxeze la sfârșitul zilei. Asta înseamnă să iei o pauză de la TV, telefon, tabletă, calculator – cu două ore înainte de culcare.

 

5. Mănâncă bine și ce trebuie!

Câteva idei:

  • grăsimi sănătoase precum Omega-3: somon, hering, macrou, sardine, ton;

  • nuci, migdale, arahide, semințe de in;

  • avocado, afine;

  • spanac, varză, salată verde;

 

Adaugă treptat în alimentația ta cele de mai sus, poate nu îți vei da seama instant de rezultate, dar pe termen lung te vor ajuta enorm.

6. Sparge monotonia – la propriu!

Mergi la job pe un alt drum și schimbă peisajul.

Dacă faci jogging, alege un alt traseu.

Petrece un weekend relaxant cu prietenii într-un cadru nou, poate o plimbare la munte sau într-un oraș pe care ți-ai dorit mereu să îl vizitezi.

Fă lucruri care îți plac din când în când, pentru a mai ieși din rutina zilnică.

7. Setează-ți obiective realizabile!

Ce vrei să obții pe plan personal sau profesional?

Poate îți dorești o mașină electrică sau mai bine, poate vrei să începi un business de dezvoltare a stațiilor electrice din România. Au luat o mare amploare astfel de business-uri și pe bună dreptate. Până la urmă suntem conștienți că reprezintă viitorul.

Orice ți-ar dori să realizezi, notează-ți toți pașii de care ai nevoie pentru a-ți realiza obiectivele. Ai grijă ca ele să fie măsurabile și încadrate în timp.

Vei avea un sentiment de bucurie extraordinar când vei bifa fiecare pas care va reprezenta un progres în realizarea obiectivului tău. Vei deveni din ce în ce mai bun în tot ceea ce îți propui.

Există numeroase soluții pe care le poți adopta pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit, a deveni mai rezistent și a te bucura mai mult de ceea ce îți oferă viața.

Sigur că e nevoie de puțin efort pentru a-ți dezvolta o sănătate mentală puternică.

Viața, pe lângă faptul că e scurtă, are multe de oferit. Dacă știm ce să îi cerem și prin ce modalități, vom primi exact ceea ce ne dorim.

You may also like