Home EatOut Mancare Japoneza

Mancare Japoneza

by Maria Alexandrescu
1,7K views

Nu e usor sa gasesti mancare japoneza de calitate, in Bucuresti, dar si cand ajungi sa-ti delectezi papilele gustative cu un sos Teryiaki… viata se schimba radical. Specificul culinar japonez s-a dezvoltat, in ultimii 2000 de ani, in urma puternicelor influente chinezesti si coreene, dar ceea ce gasim astazi in bucataria japoneza incepe sa se cristalizeze doar de 300-400 de ani.

Pana in epoca moderna, alimentatia japonezilor era pesco-vegetariana

Putini stiu ca, pana la restauratia Meiji (1867), in Japonia nu se consuma niciun fel de carne, exceptie facand pestele si fructele de mare. Lucrul acesta s-a datorat initial religiei Shinto, iar mai apoi Budhismului Zen, introdus din China via Coreea. Primul decret care interzicea omorarea animalelor, incluzand aici: bovine, cai, caini, maimuțe, si pasari, dateaza din anul 675, semnat de imparatul Temmu. In secolele urmatoare, decrete similare au largit aria prohibitiei in domeniul consumului de carne, ajungandu-se la stadiul in care, practic, toate mamiferele erau protejate prin lege, cu exceptia balenelor, care erau considerate pesti. Deasemenea, laptele, precum si produsele derivate din acesta, nu s-au bucurat deloc de popularitate in Japonia, pana in secolul XIX.

 

Lipsa din alimentatie a carnurilor a facut foarte rara si utilizarea condimentelor, in trecut fiind utilizate doar piperul si cuisoarele. Usturoiul era si el folosit foarte putin, toate condimentele fiind folosite mai mult in medicina si preparerea de cosmetice.

Importanta orezului in mancarea japoneza

Pasul decisiv, care a influentat modul de a manca al japonezilor, a fost introducerea orezului, aproximativ in anul 400 e.n., din Coreea. Acesta a devenit in mi putin de o suta de ani, principalul aliment al japonezilor, si se mentine la fel pana in zilele noastre. Soia si graul au fost aduse din China, la putin timp dupa orez, si au intrat in alimentatia de baza. Betisoarele pentru mancat au avut acelasi traseu.

Contrar conceptiilor occidentale despre felurile de mancare, principalul fel de mancare al japonezilor este orezul, garniturile fiind formate din peste si legume, si nu invers. Principalul „condiment” folosit este sosul de soia, si miso, ambele obtinute din soia fermentata, in combinatie cu orez si sare.

O masa specific japoneza este formata din orez, ca fel principal, o supa, si doua-trei feluri secundare, incluzand peste si legume. Finalul oricarei mese este punctat cu o cana de ceai verde.

Ochii sunt la fel de importanti ca stomacul

Estetica este un factor foarte important in mancarea japoneza, totul trebuind sa fie in conformitate cu natura, cu anotimpurile, cu tot ce ii inconjoara. De aceea, majoritatea mancarurilor japoneze arata ca niste mici opere de arta.

Armonie si rafinament, sunt termenii ce definesc pe deplin orice fel de mancare japoneza.

Voi ati stiut lucrurile astea?

 

 

 

You may also like

6 comments

andreea 11/10/2012 - 10:47

imi place cum arata mancarea asta din poze, se gaseste in bucuresti asa ceva? si unde?

Reply
EasyGoing 11/10/2012 - 15:36

Prima fotografie e facuta la Zen sushi, celelalte sunt doar inspirationale. 😆

Reply
Omega Peter 01/10/2012 - 17:05

arata delicios. Sunt si foarte, foarte gustoase, mai ales pentru iubitorii de orez. Eu sunt printre ei si pot spune ca salivez la pozele astea. As prefera de 1000de ori sa manac orez, in diverse forme si preparate, decat carne.

Reply

Lasă un răspuns