Home TimeOut 4 termeni din turism pe care nu ii explica dex-ul

4 termeni din turism pe care nu ii explica dex-ul

by Olivier Herescu
818 views

Segmentul de turism este unul care vine de multe ori cu un vocabular de specialitate ce ii lasa confuzi chiar si pe turistii cu o buna cunoastere a vocabularului dintr-un dictionar online. Problema cu acesti termeni este aceea ca multi sunt fie neologisme, fie cuvinte din limbi straine, de obicei engleza, amestecati cu termeni in romana in expresii care nu sunt intotdeauna clare pentru clientii firmelor de turism. In mod normal agentul de turism explica toti acesti termeni, insa de multe ori anumite expresii nisate sunt intalnite rar iar atunci cand apar au tendinta de a aparea in momentul in care nu este nimeni disponibil sa le explice.

Acest dictionar online pune la dispozitie o lista care cuprinde o serie de termeni mai putini cunoscuti, dar si termeni bine cunoscuti din turism insa a caror definite este de multe ori interpretata gresit de catre turisti, cu rezultate uneori neplacute.

dex online turism

ALL Inclusive – este o expresie care a intrat deja in vocabularul uzual nemaifiind considerata o expresie de nisa. Toata lumea cunoaste ce inseamna all inclusive ca optiune pentru pachetele turistice de cazare, insa putini sunt aceia care inteleg faptul ca all inclusive este intr-un fel o contradictie. All inclusiv nu include chiar tot, asa cum sugereaza numele, ci o anumita parte din servicii si produsele de consum precum sucuri de fructe naturale, apa minerala, cafele de toate felurile, mancaruri diverse, acces la internet, aerobic fitness si sauna, biliard sau alte servicii de acest gen. De obicei All Included NU include o serie de alte servicii precum bauturile importate, servicii medicale, servicii de spalatorie, restaurantul a la carte, servicii de masaj, pretul telefoanelor si faxurilor date din camera. Problema cu acest ALL Inclusive este faptul ca ce include si ce nu include poate diferi drastic de la un hotel la altul si de la o oferta la alta, de aceea ALL Inclusive este primul termen de turism care apare in lista, iar recomandarea expertilor in turism este ca atunci cand acest termen apare in oferte sa se ceara intotdeauna explicatii suplimentare.

Aranjament Fly and Drive – un termen care nu apare cu siguranta in dexul limbii romane, aranjamentul Fly and Drive este o expresie folosita strict in turism care face referire la oferte semi-organizate de vacanta, unde turistii beneficiaza de zbor charter la finalul caruia sunt preluati de un autoturism (de obicei cu sofer, dar exista si varianta de punere la dispozitie a unui autoturism inchiriat) pentru a ajunge la destinatie.

Bar de zi – oricine intelege ce inseamna un bar de zi, este un termen ce nu foloseste neologisme si este destul de clar din context, insa de multe ori turistii confunda barul de zi cu barul de noapte si modul in care functioneaza fiecare dintre acestea. Diferenta dintre barul de zi si barul de noapte se explica cel mai simplu prin orar, insa exista si alte diferente mai putin cunoscute care se refera la meniul fiecaruia dintre acestea. Spre exemplu barul de noapte este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului, proiectoare si poate fi scena pentru spectacole de entertainment si serveste o gama vasta de bauturi alcoolice, pe cand bar-ul de zi este cunoscut si ca piano-bar, are program de divertisment specific si serveste in general cafea si mai putine bauturi alcoolice. Barul de zi este de obicei amenajat intr-o zona mai restransa, iar clientii consuma comanda direct la bar.

Concierge – un termen din turism imprumutat din limba franceza, destul de rar intalnit, termen pe care putini turisti il cunosc si care nu va aparea cu siguranta intr-un dictionar explicativ in limba romana. Concierge face referirea la un departament specific in industria hoteliera, respectiv serviciul de hol din cadrul receptiei care include angajati precum bagajistii, liftierii, portarul si comisionarii. Termenul se foloseste inclusiv pentru a face referire la angajat in sine, lucratorul concierge este in general acela care inmaneaza cheile clientilor in hotelurile de mai multe stele, fiind in masura sa ofere inclusiv informatii turistice si sa intermedieze servicii exterioare.

You may also like

Lasă un răspuns